mocno czekoladowe brownie z truskawkami bez mąki
bezglutenowe, na słodko, przepis, wegetariańskie

mocno czekoladowe brownie z truskawkami i sosem karmelowym

9 komentarzy

Sezon truskawkowy już w pełni i można się tymi cudnymi owocami objadać do woli. Jem je prawie codziennie dodając do sałatek, ciast czy po prostu same. Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać klasyczne połączenie truskawka czekolada, bo chyba nic lepiej nie pasuje do słodkich truskawek niż mokre, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe brownie.

Przejdź prosto do przepisu

mocno czekoladowe brownie z truskawkami

Żeby było jeszcze bardziej dosadnie i z przepychem brownie polałam sosem karmelowym. Po pierwsze dlatego, że akurat miałam, po drugie chciałam, żeby truskawki się przykleiły. A całość posypałam płatkami migdałów. Myślę jednak, że gdyby pominąć te 2 dodatki, ciasto zupełnie by na tym nie ucierpiało. Można też w zasadzie pominąć truskawki i zostanie samo brownie, które i tak da radę w pojedynkę, a żeby ładniej wyglądało można posypać cukrem pudrem.

mocno czekoladowe brownie z truskawkami bez mąki

mocno czekoladowe brownie z truskawakmi i sosem karmelowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 160g czekolady 70%*
  • 90g masła
  • 30g kakao
  • 3 jajka
  • 100g cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 50g płatków migdałów lub innych orzechów
  • szczypta soli
  • truskawki i ew. migdały do dekoracji
  • sos karmelowy: 50g cukru bialego + 25ml wody + 30ml śmietany kremówki
Przygotowanie
  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, sól i kakao. Dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać migdały.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja była kwadratowa 20x20cm.
  4. Piec w 180C przez 25min, aż ciasto będzie lekko sprężyste, choć jeszcze miękkie.
  5. Dobrze ostudzić przed krojeniem i najlepiej schłodzić przed jedzeniem.
  6. Polać sosem karmelowym i ułożyć truskawki.
  7. Sos karmelowy: cukier z wodą rozpuścić w garnku na niedużym ogniu. Uważać, żeby kryształki nie zostały na ściankach. Delikatnie zwiększyć temperaturę i gotować, aż zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu można delikatnie pokręcić garnkiem. Jak masa nabierze złotego koloru karmel jest gotowy. (najlepiej zrobić próbę na białym talerzu). Ściągnąć z ognia, dodać śmietany i mieszać. Uważać żeby się nie poparzyć, gdyż karmel zacznie bulgotać. Sos jest gotowy jak karmel się rozpuści do końca i powstanie błyszcząca masa. Lekko schłodzić przed polaniem na ostudzone ciasto.
Uwagi
*Można też użyć czekoladę gorzką na pół z białą. Będzie mniej czekoladowe i słodsze.
Nie przepiekać, bo ciasto wyjdzie twarde i zbite.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Barbara Dudzicz

    Czy w Twoich przepisach można użyć oleju kokosowego zamiast masła?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      często tak, ale nie wiem jak tutaj się sprawdzi. nie wiem, czy nie będzie za tłuste. może zmniejszyć trochę jego ilość?

  2. Aniu a mozna uzyc tez tylko ciemna czekolade?

  3. Pingback: TOP 10, czyli najpopularniejsze wpisy w 2015 roku - zielony środek

  4. ciasto juz zjedzone:) poprostu obłedne w smaku, goście zachwyceni.. przepis super. na samo browni dalam troszeczke inną górę( bita śmietana z maskarpone i posypana granatem) dlatego iz zostało mi masy od innego ciasta…

    nieomieszkam skorzystać jeszcze z innych twoich przepisów:) pozdrawiam..;)

  5. foodmania

    prezentuje się wspaniale!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]