Ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą bez mąki

Ciastka nie dość, że mocno czekoladowe, to z białą czekoladą, chrupiącymi orzechami i na dodatek bez mąki! Czy naprawdę muszę mówić więcej? Są mięciutkie, ciągnące, choć delikatnie chrupiące z zewnątrz.

Przejdź prosto do przepisu

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

U góry widać wszystkie składniki poza białkiem i cukrem i gdyby się postarać, można mieć ciastka na stole w 20 minut. I zjeść wszystkie na ciepło. MMMmmmm.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

Dziś już zjadłam 3!! Wczoraj 4. Na szczęście (i niestety) już się skończyły. Chyba nie mogę ich robić za często, bo sama zmienię się w czekoladowe ciasteczko.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

A tak wyglądają w środku:

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 białka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka orzechów (np. 40g płatków migdałów, 40g nerkowców, 20g pekanów)
  • ½ szklanki (50g) kakao
  • 100g białej czekolady
  • 1¼ szklanki (140g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Białka ubijać na pianę, dodawać stopniowo cukier puder i sól, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej, ciągnącej masy
  3. Pokroić orzechy i ewentualnie uprażyć na patelni. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  4. Do białka z cukrem dodawać kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy i pokrojoną czekoladę.
  5. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając. Mi wyszło 9 ciastek.
  6. Piec przez ok. 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut do stwardnienia ciastek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (Jakby ciastka nie chciały się łatwo odklejać, podważyć cienką łopatką).
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Zrobiłam ciastka czekoladowe. Zamiast białej czekolady dodałam ciemnej i dodałam 70 % porcji cukru. Wyszły po prostu rewelacyjne. Przepis prosty, szybki, doskonały 🙂
    Dziękuję za recepturę
    Czekoladowe pozdrowienia ! 🙂

    • dziękuje Jagoda za komentarz;)) bardzo mnie cieszy, że ciasteczka tak dobrze wyszły. pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):