Ciastka nie dość, że mocno czekoladowe, to z białą czekoladą, chrupiącymi orzechami i na dodatek bez mąki! Czy naprawdę muszę mówić więcej? Są mięciutkie, ciągnące, choć delikatnie chrupiące z zewnątrz.

U góry widać wszystkie składniki poza białkiem i cukrem i gdyby się postarać, można mieć ciastka na stole w 20 minut. I zjeść wszystkie na ciepło. MMMmmmm.

Dziś już zjadłam 3!! Wczoraj 4. Na szczęście (i niestety) już się skończyły. Chyba nie mogę ich robić za często, bo sama zmienię się w czekoladowe ciasteczko.

A tak wyglądają w środku:

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 białka o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka orzechów (np. 40g płatków migdałów, 40g nerkowców, 20g pekanów)
- ½ szklanki (50g) kakao
- 100g białej czekolady
- 1¼ szklanki (140g) cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180C.
- Białka ubijać na pianę, dodawać stopniowo cukier puder i sól, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej, ciągnącej masy
- Pokroić orzechy i ewentualnie uprażyć na patelni. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
- Do białka z cukrem dodawać kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy i pokrojoną czekoladę.
- Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając. Mi wyszło 9 ciastek.
- Piec przez ok. 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut do stwardnienia ciastek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (Jakby ciastka nie chciały się łatwo odklejać, podważyć cienką łopatką).
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach
Pierwsze wrażenie na targach i konferencjach decyduje o tym, czy ktoś podejdzie do Twojego stoiska, czy pójdzie dalej. Materiały drukowane...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.







A jak i ile można przechowywać ciasteczka jakbym chciała zrobić większą porcję ?
Zrobiłam ciastka czekoladowe. Zamiast białej czekolady dodałam ciemnej i dodałam 70 % porcji cukru. Wyszły po prostu rewelacyjne. Przepis prosty, szybki, doskonały 🙂
Dziękuję za recepturę
Czekoladowe pozdrowienia ! 🙂
dziękuje Jagoda za komentarz;)) bardzo mnie cieszy, że ciasteczka tak dobrze wyszły. pozdrawiam serdecznie!