ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą bez mąki

Ciastka nie dość, że mocno czekoladowe, to z białą czekoladą, chrupiącymi orzechami i na dodatek bez mąki! Czy naprawdę muszę mówić więcej? Są mięciutkie, ciągnące, choć delikatnie chrupiące z zewnątrz.

Przejdź prosto do przepisu

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

U góry widać wszystkie składniki poza białkiem i cukrem i gdyby się postarać, można mieć ciastka na stole w 20 minut. I zjeść wszystkie na ciepło. MMMmmmm.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

Dziś już zjadłam 3!! Wczoraj 4. Na szczęście (i niestety) już się skończyły. Chyba nie mogę ich robić za często, bo sama zmienię się w czekoladowe ciasteczko.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

A tak wyglądają w środku:

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 białka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka orzechów (np. 40g płatków migdałów, 40g nerkowców, 20g pekanów)
  • ½ szklanki (50g) kakao
  • 100g białej czekolady
  • 1¼ szklanki (140g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Białka ubijać na pianę, dodawać stopniowo cukier puder i sól, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej, ciągnącej masy
  3. Pokroić orzechy i ewentualnie uprażyć na patelni. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  4. Do białka z cukrem dodawać kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy i pokrojoną czekoladę.
  5. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając. Mi wyszło 9 ciastek.
  6. Piec przez ok. 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut do stwardnienia ciastek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (Jakby ciastka nie chciały się łatwo odklejać, podważyć cienką łopatką).
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Zrobiłam ciastka czekoladowe. Zamiast białej czekolady dodałam ciemnej i dodałam 70 % porcji cukru. Wyszły po prostu rewelacyjne. Przepis prosty, szybki, doskonały 🙂
    Dziękuję za recepturę
    Czekoladowe pozdrowienia ! 🙂

    • dziękuje Jagoda za komentarz;)) bardzo mnie cieszy, że ciasteczka tak dobrze wyszły. pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):