Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też do sosu do kaczki zainspirowana filmem Czekolada (niestety bez lepszych rezultatów). No i oczywiście jest nutella… Czy można jej nie uwielbiać? Niestety robi mi się słabo na myśl o składzie tej kupnej i skręca mnie ze słodkości, gdy już ją jem, co nie zmienia faktu, że mogę pochłonąć z pół słoika. Jednak olej palmowy z cukrem to niekoniecznie najzdrowsze połączenie, zatem najlepiej jest ją zrobić samemu, co jest bardo prostym i pysznym procesem!
przejdź prosto do przepisu
Przepisów na domową nutellę jest już pewnie z milion, więc postanowiłam dodać kolejny! Moja wersja jednak nieco się różni od standardowej, bo nie dodaję żadnego słodzika (cukru, miodu, syropu klonowego), a zastępuję go daktylami! Koniec końców, cukier to ciągle cukier, niezależnie od źródła, ale przynajmniej dostarczamy więcej błonnika 🙂 #happybelly
Poza tym oczywiście orzechy laskowe, kakao i woda!
Będzie też potrzebny mocny mikser (malakser), bo najpierw trzeba zrobić masło z orzechów, a potem jeszcze zmiksować je z daktylami.
I uwaga: można się pobrudzić czekoladą i objeść masą podczas przygotowania. Żeby nie było, że nie ostrzegałam.
Przepis na masło orzechowe.
- 150 g orzechów laskowych *
- 100-150 g wydrylowanych daktyli (najlepiej medjool)
- 4 duże łyżki kakao (60 g)
- szczypta soli
- gorąca woda
- opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-30 minut.
- Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie wysypać na czystą ścierkę i częściowo obrać ze skórek. Nie musi być idealnie.
- Orzechy zmielić na gładkie masło. Można dodać ½-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu. Link do dokładnego przepisu na masło powyżej przepisu.
- Dodać odciśnięte daktyle (na początek można ⅔ porcji i stopniowo dodawać więcej) i z 10 łyżek wody (po daktylach). Miksować, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby.
- Dodać kakao i miksować. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie więcej wody. Konsystencja może być bardziej/mniej płynna, wg uznania.
- Opcjonalnie: łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do nutelli. Będzie jeszcze więcej błonnika.
- Przechowywać w lodówce 7-10 dni. Im bardziej świeża, tym lepsza.
„Koniec końców, cukier to ciągle cukier, niezależnie od źródła”
To jest tak nieprawdziwe i nieco ubliżające stwierdzenie. Cukier biały nas dosłownie zabija. Sacharoza nie tylko sprawia że cukier nam skacze, mamy nagłe skoki cukru, co może przyczyniać się do cukrzycy, ale również wpływa na to co jest na zewnątrz – na przykład tak szybko się starzejemy bo zabijamy własne komórki, DNA jedząc ten rodzaj cukru. Wyniszczamy swój organizm.
Jest WIELKA różnica między daktylami i miodem a cukrem. Miód np zawiera wiele antyoksydantów co wpływa KORZYSTNIE na nasz organizm.
Proszę się zastanowić zanim pani coś podobnego napisze, bo to jest gadanie tych ketoświrów – węgle bad. Nie, węglowodany z naturalnych źródeł są bardzo cenne dla organizmu.
Przepis dobry. Nie mogłam znalezc zadnego kupnego bez ani cukru ani slodzikow ani żadnych dodatków więc to na plus. Osobiscie daktyle to nie moja bajka więc 4 gwiazdki.
Ale merytoryka w tych punktach już nie jest tak pozytywna.
Pozdrawiam.
To jest najlepszy zamiennik nutelli!!! Wypróbowałam kilka przepisów, dopiero ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Trudno było się opanować, by nie zjeść wszystkiego na raz.
Ok, zrobione! Zamiast zabawy z orzechami dodałam masło orzechowe że słoiczka i całość smakuje obłędnie! Mniam mniam! Dzisiaj niestety jest już za późno, ale jutro rano smażę naleśniory i będziemy wcinać! Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę 🙂
Ale zapytam jeszcze, co zrobić z pozostałą wodą po daktylach? Szkoda mi jej wylewać a nie wiem do czego zużyć… Może do herbaty jako słodzik 😉
hm wodę po daktylach można wykorzystać do owsianki ! albo do nutelli haha 😉
A czy syrop daktylowy (w składzie jedynie daktyle+woda) może zastąpić owoce? Czy jednak zmieni to mocno konsystencję?
Witam . Ile można przechowywać taka nutellę?
tydzień najlepiej, ale może do 10 dni? im bardziej świeża, tym lepsza:)
A czy syrop daktylowy (w składzie jedynie daktyle+woda) może zastąpić owoce? Czy jednak zmieni to mocno konsystencję?
a ile daktyli na 100 g? bo podejrzewam, że większość to jednak woda. ale myślę, że wyjdzie. z cukrem i wodą też by wyszło:) polecam dodawać stopniowo i dać tyle, żeby nie było byt płynne i odpowiednio słodkie 😉
Pani Aniu, ten przepis to majstersztyk! Nawet bez dobrego blendera i z odrobinę zaburzonymi proporcjami (miałam trochę za mało orzechów) wychodzi genialny. Daktyle miałam przywiezione z Arabii Saudyjskiej – więc jedne z najlepszych 🙂 Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!
z najlepszymi daktylami musiało być pysznie;) dzięki również!
Dzień dobry, bardzo intryguje mnie zrobienie tej Nutelli 😉 czy zamiast orzechów mogę dać krem orzechowy 100% i syrop z daktyli też 100% bez żadnych dodatków 😉