Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak się udał? I co z niego przygotowaliście? Ja jem go przede wszystkim na słodko i jakoś tak się składa, że zazwyczaj na śniadanie! A już najchętniej w formie ciasta, a ciasto na śniadanie (nie mówimy tu o weekendowym, bo to zupełnie inna bajka) to zawsze najfajniejszy pomysł. Szczególni jeśli jest to tarta z labneh i owocami! Ale spokojnie, można ją też zjeść na deser.
przejdź prosto do przepisuA jest to tarta bardzo śniadaniowa, bo jej skład wygląda następująco: płatki owsiane i orzechy, daktyle, świeże owoce, labneh z mascarpone oraz kakao. Można by tych kilka składników zjeść na 100 różnych sposobów i chyba zawsze byłoby pysznie!
Proces przygotowania nie jest skomplikowany: wystarczy mocny mikser i kilka minut. Tarta jest surowa, zatem nie trzeba włączać piekarnika, co jest wyjątkowo przydatne, gdy na dworze turbo upał. Potem wystarczy już tylko wymieszać mascarpone z serkiem i udekorować owocami. Mogą to być truskawki z malinami i borówkami jak widać na zdjęciu. Ale pysznie będzie z jagodami prosto z lasu czy czereśniami ❤
À propos labneh: do tej pory robiłam go tylko z tego jogurtu, ale niedługo będę w Polsce to spróbuję z bałkańskiego, a w międzyczasie zrobię ze zwykłego.
Labneh robimy wg tego przepisu.
- ¾ szklanki płatków owsianych (85g)*
- 1 szklanka orzechów laskowych (140g)
- 3 łyżki kakao (30g) lub więcej
- 45g masła
- 120-150g daktyli bez pestek
- szczypta soli
- 2-3 dniowe lebneh z 500g jogurtu greckiego (lub z 600g zwykłego) lub gęsty jogurt grecki, ok. 400g
- opakowanie mascarpone (250g)
- trochę syropu klonowego (1-2 łyżki)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- przykładowe owoce: truskawki, borówki i maliny lub czereśnie
- Przygotować labneh wg instrukcji powyżej.
- Spód: orzechy zmielić z płatkami. Dodać kakao, sól i wymieszać. Daktyle zalać wrzątkiem. Jeśli suche potrzymać dłużej, jeśli wilgotne tylko chwilkę. Dodać do orzechów z rozpuszczonym masłem i mielić, aż powstanie klejąca masa. Jeśli jest za sucho dodać trochę wody po daktylach. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodko, w razie potrzeby dodać trochę syropu klonowego. Masę przełożyć na formę (można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby spód się nie przykleił) i uformować spód. Wstawić do lodówki na pół godziny.
- Mascarpone chwilę miksować, dodać labneh, wanilię i syropu do smaku. Ma być tylko delikatnie słodka. Przełożyć na spód i schłodzić.
- Przed podaniem udekorować owocami.
Spodobał się ten przepis? Polecam czekoladową tartę, przepis podobny tylko na odwrót 🙂
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Dobre, ale nie trzyma się, da radę jeść tylko z formy, bo się rozpływa
A ile taka tarta może stać w lodowce?
Czym mogłabym zastąpić labneh? Niestety nie zdążę już go zrobić a podoba mi się bardzo spód do tarty
gęstym jogurtem greckim, bałkańskim, albo jakimś serkiem twarożkowym.