Z utęsknieniem czekam na wiosnę, na młode warzywa, owoce, trochę koloru. Dość mam już batatów, które jem prawie codziennie, i pomidorów z puszki. A czy wiecie, że to już za parę dni? ? Oczami wyobraźni widzę siebie, jak się zastanawiam, czy na obiad będą lepsze szparagi czy młoda kapusta. Ach przyjemne to będą rozterki! Tymczasem może przejdę do sedna tego wpisu, którym jest pomysł na prosty, choć nie mówię szybki, bo chwilę trzeba się namieszać, obiad. A jest to makaron soba z kurczakiem i warzywami przygotowany po a la japońsku,czyli z sosem sojowym, imbirem i sezamem. Ciekawe co by na to powiedzieli Japończycy, gdyby usłyszeli, co ja tu wypisuję ?.
przejdź prosto do przepisuSkładniki prezentują się powyżej, ale nie trzeba ich tak ładnie przygotowywać, można na bieżąco kroić i wrzucać na patelnię w odpowiedniej kolejności, o której za chwilę. Ale lubię pokazywać wszystkie (abo przynajmniej większość) składników na zdjęciu. Przynajmniej od razu widzicie, o co chodzi, a dodatkowo ułatwia mi to pisanie przepisu 😉
Danie wyszło pożywne, w miarę kolorowe i idealnie sprawdziło się do pudełka na wynos.
Uwaga na koniec: kurczaka jem już tylko bio, albo z odpowiednim certyfikatem, który świadczy o tym, że jest w miarę naturalny. Tyle jest świństwa w mięsie, antybiotyków, hormonów, że lepiej jeść rzadziej, ale lepszej jakości.
- 2 ruloniki makaronu soba (albo innego na 2-3 osoby)
- z 300g piersi kurczaka + ząbek czosnku, łyżeczka startego imbiru i trochę sosu sojowego*
- 2 garści pieczarek (ok. 200g)
- 1 papryka
- cebula
- 2 garści szpinaku
- sos:2-3 łyżki sosu sojowego, kilka łyżek wody, łyżka oleju sezamowego, trochę miodu lub cukru
- olej i masło
- sezam lub nerkowce do posypania
- opcjonalnie: zielona cebulka (dymka)
- Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać łyżkę sosu sojowego, posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę startego imbiru. Zamieszać i odstawić.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Uwaga: soba gotuje się bardzo szybko.
- Pieczarki pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i masła lub trochę więcej w miarę potrzeby. Jak będzie za zimna, pieczarki puszczą wodę.
- Obrać cebulę i pokroić w piórka, dodać do pieczarek, gdy będą trochę zarumienione.
- Pokroić paprykę i dodać na patelnię. Wszystko mieszać i smażyć, aż warzywa trochę się przypieką.
- Dodać kurczaka, chwilę pomieszać. Gdy będzie prawie gotowy, zmniejszyć ogień, dodać sos i szpinak i dusić jeszcze chwilę, aż kurczak dojdzie.
- No koniec dodać ugotowany al dente makaron i chwilę pomieszać.
- Podawać posypane sezamem i opcjonalnie dymką (jasną częścią).
Niezmiennie trafiasz w moje kubki smakowe
Szybkie i pyszne
Z nuta orientu