Jakie macie ulubione szybkie obiady? Bardziej mięsne, rybne czy warzywne? I jak byście zdefiniowali pojęcie „szybki”? Dla mnie będzie to ok. pół godziny, a jeszcze lepiej, jeśli danie zrobi się samo i będzie pełnowartościowe, pożywne i kolorowe. Jednym z takich jest pieczony łosoś z warzywami z jednej blachy i ostatnio króluje u mnie co najmniej raz w tygodniu.
uwaga: w moim słowniku istnieje jeszcze pojęcie ekspresowy i tutaj zaliczam obiady gotowe w 10-15 minut i są to zazwyczaj makarony.
przejdź prosto do przepisuOd dawien dawna ulubionym kombo do ryby są pieczone bataty, papryka i jogurt naturalny. Po prostu uwielbiam to połączenie. A że zaczął się sezon na szparagi, na koniec pieczenia dorzuciłam kilka, przez co było bardziej kolorowo i wiosennie.
Najpierw ułożyłam bataty posmarowane oliwą.
…10 minut później dorzuciłam paprykę
Po kolejnych 10 minutach łososia ze szparagami.
I voilà, gotowe!
Rybę można zastąpić inną, np dorszem (najlepiej polędwiczką), ale można też upiec całą rybę: seabass’a (okonia morskiego) czy doradę, będzie tylko trzeba zmodyfikować kolejność pieczenia.
- 2 kawałki łososia
- 1 większy batat
- 1 większa papryka
- mały pęczek szparagów
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: przyprawy i zioła
- np. wędzona papryka, koperek
- do podania jogurt naturalny
- Nagrzać piekarnik do 210-220C.
- Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować oliwą i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą stronę. Powinny być lekko przypieczone.
- W międzyczasie wymyć i pokroić paprykę. Nasmarować oliwą, ułożyć na blasze i piec kolejne 10 minut. Można wszystko delikatnie posypać wędzoną papryką.
- Łososia opłukać, dobrze osuszyć, posmarować oliwą. Szparagi opłukać, ułamać końcówki i również posmarować oliwą. Ułożyć na blasze razem z łososiem i piec kolejne 10 minut, albo aż łosoś będzie gotowy. Jeśli kawałek jest bardzo gruby, najpierw wstawić łososia i po kilku minutach dodać szparagi, żeby za bardzo nie zmiękły.
- Gdy łosoś będzie gotowy (nie przepiekać, bo będzie suchy), posolić, opcjonalnie posypać koperkiem (a połączenie koperek, wędzona papryka, jogurt jest świetne!).
- Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!
Zrobione! Przepychota, choć obawiałam się, że przyprawiając wszystko na końcu wyjdzie niedobre, ale gdzie tam :). A mężowi jak się uszy trzęsły :). Dzięki za przepis!
jesteś kopalnią inspiracji, prosto i smacznie… zamieniłam tylko sezonowo szparagi na cukinie, i do jogurtu wcisnęłam czosnek ..wyborne
dzięki Anna ! 😀 bardzo mi miło, że inspiruje! mam nadzieję, że na chwilę jeszcze starczy przepisów.