placek ze śliwkami (owsiano-orkiszowy)

Wrzesień to czas placków z owocami! Zgodzicie się? Są proste do zrobienia, doskonale smakują z herbatą, gdy wieczory są nieco chłodniejsze, a przede wszystkim upały to już tylko wspomnienie i włączenie piekarnika raczej nie powinno przerażać. Często robię je z miksem owoców, które akurat są najbardziej dojrzałe i muszą zostać zużyte, a ostatnio zrobiłam placek ze śliwkami doprawiony kardamonem i wyszedł tak smacznie, że od razu zjadłam 4 kawałki. Całe szczęście jest w miarę zdrowy i potraktowałam ten wypadek przy pracy jako obfite śniadanie.

A przepis chciałabym zadedykować przemiłej Cioci Jadzi. Pozdrawiam serdecznie!

W składzie znajdziemy płatki owsiane, mąkę orkiszową, trochę miodu, maślankę i masło. No i oczywiście śliwki. Placek wyszedł lekki, w miarę słodki i idealny na szybkie śniadanie, ale sprawdzi się również jako deser.

Dla tych, co robili inne podobne moje wypieki, ten jest dużo lżejszy z uwagi na dodatek mąki i pominięcie ulubionych przeze mnie orzechów 🙂

przejdź prosto do przepisu

Śliwki doprawiłam delikatnie kardamonem, wanilią i skórką z pomarańczy i ułożyłam na cieście, w którym odrobinę się zatopiły podczas pieczenia, tworząc jeziorka śliwkowe. Jednak spokojnie można je zastąpić np. jabłkami czy gruszkami. Nie używałabym owoców mrożonych, bo mogą puścić za dużo wody, aczkolwiek kilka malin jako dekoracja pewnie sprawdzi się super.

placek ze śliwkami (owsiano-orkiszowy)
 
blaszka 18x31 cm (ale może być mniejsza)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 350 g śliwek
  • ok. 350 g śliwek
  • do śliwek: duża szczypta kardamonu* + trochę wanilii + trochę skórki z cytryny lub pomarańczy + ew. trochę cukru
  • do śliwek: duża szczypta kardamonu* + trochę wanilii + trochę skórki z cytryny lub pomarańczy + ew. trochę cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700 (lub zwykłej pszennej)**
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700 (lub zwykłej pszennej)**
  • 3 jajka (ok. 200 g ze skorupkami)
  • 3 jajka (ok. 200 g ze skorupkami)
  • 80 g masła
  • 80 g masła
  • 120 g maślanki
  • 120 g maślanki
  • 2 łyżki miodu (delikatnego)
  • 2 łyżki miodu (delikatnego)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • szczypta soli
CZYTAJ DALEJ  placek orzechowy z owocami
Przygotowanie
  1. Śliwki przekroić, wyciągnąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami i odstawić.
  2. Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
  3. Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, rozpuszczonym masłem i miodem. Połączyć z suchymi składnikami. Poczekać chwilę, aż odrobinę zgęstnieje, wylać na blachę. Na wierzchu ułożyć śliwki.
  4. Piec przez ok. 25-30 minut w 180C, aż ciasto będzie ładnie przypieczone.
  5. Smacznego!
Uwagi
*jak nie macie, można pominąć albo zastąpić cynamonem
**myślę, że cześć można zastąpić razową, ale nie próbowałabym od razu całości, bo może być zbyt klejące.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

    • pewnie można, choć nie próbowałam, dałabym go trochę mniej niż masła. przepraszam, że tak późno odpisuję, ale nie zauważyłam komentarza.

      • czy ciasto jest mieszane przy użyciu miksera jak biszkopt? czy jest zbyt gęste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):