ekspresowy chlebek bananowy z masłem orzechowym

Czas kwarantanny pozytywnie wpływa na ilość upieczonych chlebków bananowych. I nowych przepisów zapewne pojawiło się już z tysiąc. Sama mam jeden ulubiony na blogu, jednak posiada on duży minus: najlepszy jest następnego dnia i zazwyczaj piekę go wieczorem.  A potrzebowałam przepisu szybszego, dobrego jeszcze na ciepło. I voila, udało się, przygotowałąm dla nas ekspresowy chlebek bananowy!

Skład ma podobny do poprzedniego, jajka, płatki owsiane. Kokosa zastąpiłam zwykłą mąką (ja użyłam orkiszowej jasnej). Nie ma cukru, za to dużo bananów. Dodałam trochę czekolady, ale równie dobrze można rodzynek, orzechów. A na górze zrobiłam wzorek z masła orzechowego.

przejdź prosto do przepisu

Powyżej widać piękne zawijasy z masła orzechowego, a poniżej wersja z masłem wymieszanym z częścią masy.

Plus dobrze widoczna różnica między dobrym, a słabym światłem 🙂

składniki:

110g płatków owsianych (1 szklanka)

70g mąki (1/2 szklanki, np. orkiszowej jasnej, ale może być zwykła)

3 średnie – 4 mniejsze banany (ok. 320g miąższu)

1/2 szklanki oleju (np. oliwy, nie czuć jej smaku)

3 jajka

2 duże łyżki masła orzechowego*

1/2 łyżeczki sody + trochę cytryny (do aktywacji sody) – można pominąć

1 łyżeczka proszku do pieczenia

*uwaga odnośnie masła orzechowego: jeśli jest gęste, pewnie ma w składzie olej palmowy, wystarczy trochę podgrzać.

sposób:

Płatki, banany i jajka zmielić blenderem na gładką masę. Dodać olej oraz sodę z cytryną i dobrze zamieszać. Na koniec dodać mąkę i proszek i wymieszać do połączenia. Prawie całą masę przelać do foremki (spód można posmarować masłem).

Do kilku łyżek masy dodać masło orzechowe, wymieszać (może być bardzo gęste). Po łyżce układać na powierzchni masy i następnie patykiem czy łyżką delikatnie zamieszać.

Opcja 2: do foremki przelać całą masę, samo masło rozłożyć na powierzchni i delikatnie zamieszać łyżką lub patykiem (tak jest zrobione na zdjęciach).

Dobrze, żeby ciasto w foremce trochę odpoczęło,tak  z 15 minut. Nagrzać piekarnik do 190C i piec ok. 40-45 minut, aż chlebek będzie ładnie zarumieniony, a w mieszkaniu będzie się unosił jego przyjemny zapach.

Jeść można jeszcze na ciepło. Chlebek jest dość delikatny.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Ciasto/chlebek jest genialne. Z braku niektórych składników zamieniłam mąkę na razową, a płatki też wrzuciłam pół na pół owsiane z żytnimi. Przepyszne polane miodem :))

  2. Uwielbiam chlebki bananowe, ciągle je piekę, tutaj podoba mi się że dodatkowo chlebek jest owsiany. Mam mąkę owsiana zastanawiam się czy to wyjdzie to samo czy jednak tekstura płatków ma znaczenie..

  3. Właśnie upiekłam…miałam spore obawy bo ciasto wyszło dość luźne, dodatkowo zdecydowałam się na sposób numer dwa z masłem orzechowym, a że było dość gęste to wpadło do środka…
    Na szczęście rezultat jest zaskakujący i pyszny 🙂 ale następnym razem zrobię wersję 1-masła orzechowego 🙂
    Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *