krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw ????. Ale kupiłam tyle pysznych, letnich okazów, że po prostu musiałam, ale nie ukrywam, że na krem z bakłażana miałam ochotę już od jakiegoś czasu. A co najlepiej wzmocni jego smak i przy okazji jest bardzo prowansalskie? Oczywiście pomidory i papryka !

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

A teraz pytanie za 100 punktów! Co dać na górę? Mogą być oczywiście grzanki, może być starty ser, ale gdyby tak dać coś serowego, co jednocześnie jest chrupiące? Myślę o chipsach z parmezanu, które są pyszne i tak proste w przygotowaniu.

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

Wystarczy ułożyć górki ze startego sera, zapiec i voila, po 5 minutach mamy takie oto cuda!

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

A sama zupa bardzo mi smakuje, jest dość gęsta, nie doprawiona niczym poza solą i pieczonym czosnkiem. Taka kwintesencja lata!

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
 
4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe bakłażany (ok. 600 g)
  • 2 papryki (ok. 450 g)
  • kilka pomidorów najlepiej podłużnych (ok. 500 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek i masło
  • 1-2 garści startego parmezanu
  • bazylia i śmietana do podania
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić na 1cm plastry, a pomidory przekroić na pół.
  2. Bakłażana posypać solą i pozostawić na 30 min., po czym opłukać i osuszyć.
  3. Warzywa ułożyć razem z czosnkiem na blasze wyłożonej papierem lub folią*, polać oliwą i piec przez ok. 30-35 minut w 180C, aż będą miękkie.
  4. W garnku podsmażyć na maśle pokrojonego pora (jasną część) i obraną, pokrojoną marchewkę. Dolać 800 ml wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  5. Z pomidorów ściągnąć skórę i opcjonalnie z papryki też. Paprykę przekroić i wyciągnąć pestki. Czosnek obrać. Upieczone warzywa dodać do garnka i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodać więcej wody. Dosolić i ew. dopieprzyć do smaku.
  6. Chipsy z parmezanu: na papierze do pieczenia ułożyć górki ze startego parmezanu i piec w 180C przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Należy uważać, bo łatwo je spalić.
  7. Zupę podawać ze śmietanką, świeżą bazylią i chipsami.
CZYTAJ DALEJ  Jajka w batatach z pomidorami
Uwagi
*Użyłam 2 blachy, pomidory z papryką piekłam na dole.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Zupy krem to u nas ostatnio pozycja obowiązkowa. Bakłażan też ^^ Więc na pewno wypróbujemy Twój przepis 🙂

    • bakłażana jem prawie codziennie! dziś znowu kupiłam 🙂 mam nadzieję, że spróbujecie i że zasmakuje! nie zapominajcie o chipsach 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):