Naleśniki czekoladowe z malinami

Dzisiaj pokażemy Wam, jak zrobić przepyszne naleśniki czekoladowe z malinami. To idealna propozycja na deser, który rozpali Wasze kubki smakowe i doda energii na resztę dnia. Czekolada i maliny to klasyka, która nigdy się nie nudzi, a w połączeniu z delikatnymi naleśnikami tworzy niezapomniane doznania smakowe.

Naleśniki czekoladowe z malinami – składniki

Potrzebujecie:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g świeżych malin
  • 100 g czekolady deserowej
  • masło do smażenia

Alternatywy:

  • Jeżeli macie nietolerancję laktozy, mleko można zastąpić napojem roślinnym, na przykład migdałowym.
  • Zamiast świeżych malin, można użyć mrożonych. W takim wypadku, należy je wcześniej rozmrozić.
  • Do smażenia naleśników można użyć oleju kokosowego zamiast masła.

Naleśniki czekoladowe z malinami – przepis krok po kroku

  1. Zróbcie ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i solą. Dodajemy jajka i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  2. Smażcie naleśniki: Na patelni rozgrzewamy masło, a potem wylewamy cienką warstwę ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron na średnim ogniu.
  3. Przygotujcie dodatki: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maliny myjemy i odsączamy.
  4. Podajcie naleśniki: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy czekoladę i kładziemy maliny. Zwijamy naleśniki i podajemy.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *