Dzisiaj pokażemy Wam, jak zrobić przepyszne naleśniki czekoladowe z malinami. To idealna propozycja na deser, który rozpali Wasze kubki smakowe i doda energii na resztę dnia. Czekolada i maliny to klasyka, która nigdy się nie nudzi, a w połączeniu z delikatnymi naleśnikami tworzy niezapomniane doznania smakowe.
Naleśniki czekoladowe z malinami – składniki
Potrzebujecie:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200 g świeżych malin
- 100 g czekolady deserowej
- masło do smażenia
Alternatywy:
- Jeżeli macie nietolerancję laktozy, mleko można zastąpić napojem roślinnym, na przykład migdałowym.
- Zamiast świeżych malin, można użyć mrożonych. W takim wypadku, należy je wcześniej rozmrozić.
- Do smażenia naleśników można użyć oleju kokosowego zamiast masła.
Naleśniki czekoladowe z malinami – przepis krok po kroku
- Zróbcie ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i solą. Dodajemy jajka i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Smażcie naleśniki: Na patelni rozgrzewamy masło, a potem wylewamy cienką warstwę ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron na średnim ogniu.
- Przygotujcie dodatki: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maliny myjemy i odsączamy.
- Podajcie naleśniki: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy czekoladę i kładziemy maliny. Zwijamy naleśniki i podajemy.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.