sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem i miętą idealna na wiosenne odchudzanie

Tuńczyka trzymam w szafce awaryjnie i świetnie się sprawdza, gdy nie mam zbyt wielu składników, czy pomysłów..  Można z jego udziałem przygotować makaron, pastę z jajkiem lub oczywiście sałatkę. Zazwyczaj robię wersję bardziej nicejską (w końcu tu mieszkam ! ), ale ostatnio nie miałam prawie żadnych warzyw (nie licząc mixu sałat), za to znalazło się trochę owoców i tak, trochę przez przypadek, powstała dzisiejsza sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem oraz miętą. W końcu ryby pasują do cytrusów 😉

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

Grejpfruta wyfiletowałam. Jabłko pokroiłam. Dodałam zielonej cebulki i wspomnianej mięty. Polałam oliwą i skropiłam cytryną. I tyle. Nie dodałam nawet soli.

Jeśli nie wiesz jak filetować cytrusy, na youtubie znajdziesz mnóstwo filmików, np. tutaj.

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

Sałatka z tuńczykiem i grejpfrutem idealna na odchudzanie !

Bonusem jest fakt, że taka sałatka jest super lekka i idealnie się nadaje na wiosenne oczyszczanie/odchudzanie 😀

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Źródło.

Przez kilka kolejnych tygodni mam zamiar jeść trochę lżej, bo w końcu zaraz zaczyna się sezon plażowy! A co znaczy lżej? Mniej soli, węglowodanów, ograniczyć do minimum cukry i wszelkie przetwory z białej mąki. Oprócz tego ćwiczę sobie na youtubie ze wspaniałą Kat, dzięki której ćwiczenia stały się przyjemnością! Zawsze jest rozgrzewka i rozciąganie, dużo na nogi i ręce. Bez pierdu pierdu. Polecam. Tutaj znajdziesz wyzwanie, które obecnie robię.

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

sałatka z tuńczykiem , grejpfrutem i miętą
 
1-2 porcje
Przygotowanie
  1. Grejpfruta wyfiletować (u góry link do filmiku, który pokazuje jak to robić).
  2. Jabłko umyć i pokroić.
  3. Na talerzu ułożyć sałatę, tuńczyka i owoce. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Opcjonalnie posypać słonecznikiem lub orzechami.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):