tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

Ponieważ (przynajmniej teoretycznie) kończy się zima i zaraz będę jeść szparagi i młodą kapustę (hura hura), zrobiłam coś, co chciałam zrobić już od dawna, a zaraz może być za późno: upiekłam tartę z burakiem, marchewką i kozim serem. Ok, wiem, że nie wszyscy są takimi miłośnikami buraków jak ja, ale sekret tkwi w małym szczególe: upieczone z miodem i octem balsamicznym, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, czas najwyższy to zmienić.

Przejdź prosto do przepisu

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

Poza tym buraki są super zdrowe i posiadają specjalne moce. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami, poprawiają samopoczucie. I tak możnaby wymieniać bez końca. Więcej do poczytania tutaj.

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

A skoro już tarta, to najlepsza będzie do góry nogami, czyli tarte tatin! Świetnie się sprawdza, ponieważ warzywa pieką się jakby pod ciśnieniem i nie wysychają. Ciasto użyłam kruche ze śmietaną, jak w przypadku tego galette z bakłażanem, ale odpowiednie będzie też kupne francuskie, jak ma być szybciej.

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

Po upieczeniu tartę poprószyłam kozim serem i polałam gęstym octem balsamicznym.

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
 
forma o średnicy 24cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 170 g mąki orkiszowej typ 500 (lub zwykłej pszennej)
  • 110 g zimnego masła
  • ok. 2 łyżki śmietany
  • duża szczypta soli i cukru
  • 3 nieduże buraki
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • twarożek kozi (lub inny ser kozi, owczy, np. feta)
  • rukola i ew. gęsty ocet balsamiczny do polania (lub zredukowany zwyczajny)
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wcierać masło, aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać śmietanę (stopniowo), połączyć wszystkie składniki i chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za suche, dodać więcej śmietany lub wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Buraki i marchewki obrać i pokroić. Buraki na 0,5 cm plasterki, marchewki na trochę grubsze. Na patelnie dodać buraki i wodę, przykryć i gotować kilka minut. Zdjąć pokrywkę, dodać marchewki, odparować część wody, dodać masła, octu oraz miodu i gotować, aż płyn się zagęści, a warzywa będą al dente.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa (część marchewek ułożyłam najpierw, żeby tarta ładniej wyglądała).
  4. Ciasto rozwałkować na okrąg odrobinę większy niż forma i ułożyć na warzywach, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach. Ponakłuwać widelcem.
  5. Piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż ciasto się przypiecze. Wyciągnąć z piekarnika, odczekać aż trochę ostygnie i odwrócić na talerz.
  6. Posypać kozim serem i ewentualnie rukolą. Można polać gęstym octem balsamicznym.
CZYTAJ DALEJ  tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
Uwagi
Można wykorzystać ciasto francuskie, kupne.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):