Ponieważ (przynajmniej teoretycznie) kończy się zima i zaraz będę jeść szparagi i młodą kapustę (hura hura), zrobiłam coś, co chciałam zrobić już od dawna, a zaraz może być za późno: upiekłam tartę z burakiem, marchewką i kozim serem. Ok, wiem, że nie wszyscy są takimi miłośnikami buraków jak ja, ale sekret tkwi w małym szczególe: upieczone z miodem i octem balsamicznym, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, czas najwyższy to zmienić.
Poza tym buraki są super zdrowe i posiadają specjalne moce. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami, poprawiają samopoczucie. I tak możnaby wymieniać bez końca. Więcej do poczytania tutaj.
A skoro już tarta, to najlepsza będzie do góry nogami, czyli tarte tatin! Świetnie się sprawdza, ponieważ warzywa pieką się jakby pod ciśnieniem i nie wysychają. Ciasto użyłam kruche ze śmietaną, jak w przypadku tego galette z bakłażanem, ale odpowiednie będzie też kupne francuskie, jak ma być szybciej.
Po upieczeniu tartę poprószyłam kozim serem i polałam gęstym octem balsamicznym.
- 170 g mąki orkiszowej typ 500 (lub zwykłej pszennej)
- 110 g zimnego masła
- ok. 2 łyżki śmietany
- duża szczypta soli i cukru
- 3 nieduże buraki
- 3 marchewki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- twarożek kozi (lub inny ser kozi, owczy, np. feta)
- rukola i ew. gęsty ocet balsamiczny do polania (lub zredukowany zwyczajny)
- Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wcierać masło, aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać śmietanę (stopniowo), połączyć wszystkie składniki i chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za suche, dodać więcej śmietany lub wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Buraki i marchewki obrać i pokroić. Buraki na 0,5 cm plasterki, marchewki na trochę grubsze. Na patelnie dodać buraki i wodę, przykryć i gotować kilka minut. Zdjąć pokrywkę, dodać marchewki, odparować część wody, dodać masła, octu oraz miodu i gotować, aż płyn się zagęści, a warzywa będą al dente.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa (część marchewek ułożyłam najpierw, żeby tarta ładniej wyglądała).
- Ciasto rozwałkować na okrąg odrobinę większy niż forma i ułożyć na warzywach, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach. Ponakłuwać widelcem.
- Piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż ciasto się przypiecze. Wyciągnąć z piekarnika, odczekać aż trochę ostygnie i odwrócić na talerz.
- Posypać kozim serem i ewentualnie rukolą. Można polać gęstym octem balsamicznym.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
[…] Przepis pochodzi ze strony: zielonysrodek.pl […]
właśnie zjedzone! pyszna tarta, połączenie smaków – rewelacja!
bardzo mnie to cieszy i dziękuję za komentarz! 🙂