butter chicken, czyli kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym

Butter chicken, czyli jeden z pyszniejszych wynalazków kuchni indyjskiej. Wielokrotnie próbowałam to danie w restauracji, ale jakoś nigdy się nie zakochałam, stało się to dopiero jak zjadłam je u koleżanki: kremowy sos, soczysty kurczak, do tego ryż, jogurt, kolendra. Może do niektórych smaków trzeba dorosnąć, a może po prostu koleżanka znalazła przepis idealny. Obstawiam opcję drugą i ponieważ robię go co najmniej raz w tygodniu od kilku miesięcy, postanowiłam się nim z Wami, moi mili czytelnicy, podzielić, cobyście również mogli go przyrządzić. Dziękujemy Kamila!

W tradycyjnym przepisie na to danie, kurczak jest marynowany w jogurcie z przyprawami, tutaj krok ten jest pominięty, przez co danie robi się ekspresowo, nie ma to jednak wpływu na walory smakowe dania, kurczak (pod warunkiem, że jest dobrej jakości) wychodzi soczysty, a sos aromatyczny.

przejdź prosto do przepisu

Danie najlepiej smakuje z ryżem, kolendrą i chlebkami naan, na które niebawem pojawi się przepis, tymczasem odsyłam do strony Manjuli.

Przepis na chlebki naan znajdziecie tutaj.

butter chicken, czyli kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka
  • 80 g masła
  • 1 cebula
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (100g)
  • puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego
  • 1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki
  • 1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny
  • do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
  1. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
  2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
  3. Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
  4. Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Uwagi
*garam masalę, kardamon można pominąć
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń (po zrobieniu):