chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska

chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska

Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy mamy ochotę sobie pochrupać… chipsy, paluszki. Ja mam słabość szczególnie do tych pierwszych, ale są też inne opcje, zdrowsze i w zasadzie smaczniejsze. Jedną z nich jest chrupiąca, pieczona ciecierzyca (potocznie cieciorka lub groch włoski).

Przejdź prosto do przepisu

zdrowa przekąska

Ciecierzyca jest bogata w białko, zawiera też wiele minerałów (potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor) oraz witamin (kwas foliowy, witaminy z grupy B). Jest dobrym źródłem błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny, czyli jest odpowiednia dla cukrzyków.

chrupiąca pieczona cieciorka, czyli zdrowsza przekąska

Pieczona ciecierzyca jest bardzo chrupiąca i wciągająca. Ma smak lekko orzechowy, a same przyprawy można dobrać według uznania, wybierając wersję:

  • słoną np. z kminem rzymskim, kolendrą, oregano, pieprzem cayenne, papryką wędzoną, słodką lub z gotowymi mieszankami: przyprawą meksykańską, garam masalą
  • albo na słodko: z miodem (syropem klonowym) i cynamonem.

Poniżej przepis z kminem rzymskim, pieprzem cayenne i tymiankiem.

chrupiąca pieczona cieciorka, czyli zdrowsza przekąska

A jak ją jeść? Np. samą, jako przekąskę, jako dodatek do sałatki lub posypaną na zupie.

chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki cieciorki (lub 1,5 szklanki ugotowanej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, przesypać do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40-50 min. do miękkości. Można też dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej, żeby ciecierzyca szybciej zmiękła.
  2. Cieciorkę odcedzić, opłukać i lekko ostudzić. Dobrze wysuszyć.
  3. Piekarnik nagrzać do 200C. Ciecierzycę ułożyć w jednej warstwie (dość luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 min. Ważne: cieciorki nie może być za dużo, inaczej się zaparzy.
  4. Cieciorkę przełożyć do miski, wymieszać z przyprawami i oliwą, ponownie wyłożyć na blasze i piec kolejne 15 min. Można kilka razy zamieszać w trakcie. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
  5. Trzymać w zamykanym pojemniku do kilku dni, przy czym cieciorka smakuje najlepiej pierwszego. Żeby ja odświeżyć można ją podpiec przez kilka minut w 200C.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jedna odpowiedz

  1. […] 9. chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska […]

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):