kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Pachnące słońcem (no może w przenośni) suszone pomidory są najlepszym wspomnieniem lata. Zimą sprawdzają się wyjątkowo dobrze, a już najlepiej w kremowym sosie z parmezanem ❤️ Dodać do tego np. kurczaka i mamy pyszny obiad w zaledwie kilka chwil.

Przejdź prosto do przepisu

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Sam sos jest obłędnie dobry. Ale czy może być inaczej, gdy do suszonych pomidorów dodamy wina, czosnku, śmietany i parmezanu?

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Tylko zaraz ktoś powie, że za dużo tu tłuszczu, żeby było zdrowo! Ale czy na pewno?

Francuzi jedzą tyle sera, śmietany i masła, że aż strach, a mimo to są generalnie szczupli i prawdopodobnie są jednym z najzdrowszych narodów.

Z drugiej strony weźmy Amerykanów. Wszystko low fat, fat free.. a jajecznice z samych białek. I jak się kojarzy przeciętny Amerykanin?

Wiadomo, to co napisałam, jest bardzo dużym uproszczeniem i uogólnieniem, chcę tylko podkreślić, że nie warto bać się tłuszczu!

Z ciekawości wpisałam na stronie walmart hasło jogurt i trochę się przeraziłam, że z 35 stron wyników, aż 24 jest o obniżonej zawartości tłuszczu lub całkowicie go pozbawionych! Tutaj link.

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Taki kurczak z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, oczywiście z dużą ilością masła 😀

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g piersi z kurczaka (2 nieduże)
  • łyżka oliwy
  • szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów (można pominąć)
  • 7-8 suszonych pomidorów (ok. 80 g)
  • ½ szklanki wina wytrawnego (białego lub różowego)
  • 50-100 ml bulionu (ew. wody)
  • ½ szklanki śmietany słodkiej 30%
  • 1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
  • duża garść parmezanu (plus więcej do podania)
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • pietruszka (lub bazylia)
Przygotowanie
  1. Kurczaka umyć i pokroić w paski wielkości polędwiczek. Wymieszać z łyżką oliwy, ½ ząbka czosnku (przeciśniętym), chili, ewentualnie kaparami oraz odrobiną soli i pieprzu.
  2. Pomidory pokroić w paseczki. Resztę czosnku drobno posiekać. Pomidory i czosnek podsmażyć w garnku (wystarczy oliwa z pomidorów). Dodać słodką paprykę oraz wino i na średnim ogniu zredukować o połowę.
  3. Mąkę rozrobić z odrobiną płynu, wymieszać ze śmietaną i 50 ml bulionu. Dodać do sosu i gotować, ciągle mieszając, kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie usmażyć kurczaka na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, po kilka minut z każdej strony w celu przyrumienienia. Kurczak nie musi być całkowicie upieczony- dokończymy go w sosie. Nie dodawać więcej tłuszczu.
  5. Kurczaka przełożyć do sosu, dodać parmezan i więcej bulionu (lub wody) jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Można dodać więcej śmietany lub łyżkę masła.
  6. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką (lub bazylią). Najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, ale może być też makaron albo ryż.
Uwagi
Smak sosu zależy od pomidorów i wina, gdyby wyszedł trochę kwaśny można dodać odrobinę cukru lub więcej śmietany.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 Odpowiedzi

  1. Aguś kulinarnie

    Miałam takiego kurczaczka na dzisiejszy obiad – ależ było pyszne:) zdecydowanie będę powtarzać:)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Aguś!! cieszę się, że zasmakowało! 🙂

  2. Cudownie wygląda! 🙂

  3. Kraina Sosny

    Wygląda doskonale! 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):