mini tarty z czereśniami i kardamonem

mini tarty z czereśniami i kardamonem

 

Małe jest piękne.. Szczególnie jak są to mini tarty.

Owocowe. .

Na delikatnym maślano-migdałowym kruchym cieście z czereśniami i kardamonem. Posypane cukrem pudrem lub z odrobiną jogurtu naturalnego. Wyglądają i smakują cudownie. Spróbujesz?

Przejdź prosto do przepisu

mini tarty z czereśniami

Takie mini tarty są bardzo poręczne i idealnie nadają się na piknik, na plażę, imprezę. Można je jeść na zimno lub na ciepło np. z lodami waniliowymi.

mini tarty z czeresniami-001

Ciasto zapiekłam w formie do muffinów, a koła wycięłam okrągłą foremką z ząbkami. Dzięki temu ładniej wyglądają, ale nie jest to niezbędne, może to być też równie dobrze szklanka…

Można też ręcznie uformować „koszyczki” i zapiec na blasze, jak kto woli.

DSC_9760

 

mini tarty z czereśniami i kardamonem
 
na 18 mini tart
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kruche: 200g mąki orkiszowej, 50g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 175g masła, szczypta soli
  • 500g czereśni
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • odrobina płatków migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób
  1. Mąkę wymieszać w misce z migdałami, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i ucierać palcami, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą. Opcjonalnie można składniki zmiksować w malakserze.
  2. Przełożyć na blat, dodać jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką gdyby za bardzo się kleiło. Wstawić do lodówki na ok. ½-1 godziny, aż ciasto lekko stwardnieje.
  3. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na ½ godziny.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć na blacie posypanym mąką, chwilę ugniatać i rozwałkować na ok. ½ cm placek. Wycinać koła o średnicy większej niż przekrój foremek. Delikatnie wcisnąć koła w foremkę. Na koniec nakłuć widelcem i piec w 190C przez ok. 13-15 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. W formie metalowej potrwa to trochę krócej.
  5. Chwilę ostudzić i delikatnie wyciągnąć ciastka z foremki. Ułożyć na blasze, wypełnić czereśniami z odrobiną soku i posypać płatkami migdałów i piec przez kolejne 13 minut.
  6. Ostudzić i np.posypać cukrem pudrem lub podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
  7. Najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni.
Uwagi
Mąkę orkiszowa można zastąpić zwykłą pszenna, ale wtedy jajko zastępujemy 2 żółtkami.
Czereśnie można zastąpić wiśniami, ale należy dać więcej cukru (ok. 2-3 łyżki). Czereśnie puszczą też więcej soku, dlatego należy uważać, żeby nie dodać go za dużo do tart.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 Odpowiedzi

  1. Wyglądają bardzo kusząco 🙂

  2. Tartunie wyglądają przepysznie… mniam

    • Zielony Środek

      dzięki Tomek! mam nadzieję, że je zrobisz i wyjdą super i podzielisz się ta informacją ze mną! 😉

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):