zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną

zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną

Zdjęcia pewnie nie oddają tego, jak pyszna jest ta zupa meksykańska, ale musicie mi wierzyć na słowo. Pierwszy raz jadłam podobną w Pueblo w Gdyni, gdzie atmosfera i kelnerzy powodują, że jestem stałą klientką od wielu wielu lat. A od kilku prawie zawsze zamawiam tam wspomnianą zupę, czyli tak zwaną albondigas.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

Albondigas po hiszpańsku oznacza klopsiki, a w Meksyku ponoć najczęściej je się je właśnie w zupie. Ale nie byłam, powtarzam tylko to, co przeczytałam, więc mogę być w błędzie.

Moja wersja trochę różni się od tej, która stanowiła dla mnie inspirację, jednak smaki pozostają te same: papryka, chili i cytryna. Oprócz tego klopsiki (do których dodałam kaszy jaglanej) i duuużo kolendry. Wspomniałam o chili? Lubię, gdy zupa ta jest dość mocno pikantna. Dość mocno, czyli tak na skraju wytrzymałości, dlatego zaostrzam już na talerzu, żeby inni też zjedli.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

Do klopsików zamiast kaszy jaglanej można dać ryżu, albo zrobić je zwyczajnie z bułką tartą lub innym zagęstnikiem, wg uznania. Warto jednak pamiętać o mięcie, która dodaje bardzo przyjemnego aromatu.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną
 
3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 850 ml delikatnego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 czosnki
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • chili, wg uznania
  • sok z cytryny
  • kolendra i opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
  • na klopsiki: 600 g mięsa wołowego
  • ⅓ szklanki (60 g) kaszy jaglanej (lub ryżu)*
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki kminu, łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne
  • garść mięty i garść pietruszki
Sposób
  1. W garnku zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć kilka minut. Dodać bulion, pokrojoną i obraną marchewkę, pokrojoną paprykę. Zagotować, zmniejszyć ogień. Po kilku minutach dodać obranego i drobno pokrojonego pomidora.
  2. W międzyczasie przygotować klopsiki: mięso wymieszać z jajkiem, kaszą, przyprawami i ziołami i ulepić nieduże kulki. Wrzucić do zupy i gotować 30-40 minut, aż kasza (ryż) zmięknie. Na ostatnie kila minut gotowania można dodać 1-2 plasterek cytryny.
  3. Podawać posypane kolendrą i opcjonalnie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Uwagi
*klopsiki można też zrobić bardziej tradycyjnie z dodatkiem bułki tartej.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):