Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami

Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowychbananowych, plackach bananowych czy cieście cytrynowym z ricottą. A jeśli mowa o orzechach, to nie można zapomnieć o kokosie, który jest bardzo zdrowy, zawiera dużo dobrych tłuszczy i błonnika i jest słodki, choć nie zawiera dużo węglowodanów. Do tego jest łatwo dostępny i niedrogi! Dodać do niego słodkie, młode marchewki i powstanie pyszne ciasto marchewkowe.

Przejdź prosto do przepisu

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

O zaletach kokosa, a dokładniej oleju kokosowego tutaj pisała koleżanka Klaudia, ze zdrowokracja.pl. Oprócz kokosa dodałam standardowo mielonych migdałów, pekanów, masła orzechowego (tutaj znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe), a ze słodzików tylko 60g miodu. Mimo to, za sprawą marchewki i kokosa ciasto jest dość słodkie. Polewę zrobiłam z wiórków kokosowych z masłem i 1 łyżeczką miodu.

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone. Następnego dnia nawet lepiej niż pierwszego. I jest idealne na śniadanie, przekąskę albo jako coś słodkiego po obiedzie. Dodam tylko, że mimo iż jest dość dużo kokosa, to jest on prawie niewyczuwalny.

Jeśli szukasz alternatywy dla wegańskiej wersji to sprawdź genialne przepisy na blendman.pl!

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

A propos węglowodanów: jeden kawałek ok. 80 g (zakładając ze ciasto pokroimy na 10 części) zawiera ok. 17,3g węglowodanów i aż 4,2g błonnika. Zatem na czysto mamy ok. 13g węglo (głównie z miodu i marchewki) z czego 6 g mamy z miodu. Więc można pominąć miód i będzie tylko 7 g.

Wartości odżywcze wyliczyłam na tej stronie i porównałam z tą stroną, zatem dane są czysto informacyjne.

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe
 
10 porcji ok. 80g
Przygotowanie
  1. Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  2. Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
  3. Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
  4. Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
  5. Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
  6. Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Uwagi
Spokojnie można ciasto upiec w foremce do muffinów lub mniejszej blasze niż ja zastosowałam (ciasto będzie wyższe, zatem będzie pewnie trzeba wydłużyć czas pieczenia).
Wartości odżywcze
Porcja: ok. 80g Kalorii: 300 Tłuszcz: 23,7 Tłuszcz nasycony: 12,9 Tłuszcz nienasycony: 8,8 Węglowodany: 17,3 Cukier: 9,9 Błonnik: 4,2 Białko: 6,6
Czy gluten faktycznie szkodzi?

Czy gluten faktycznie szkodzi?

Porady
Gluten to jeden z najczęściej omawianych składników diety. Jedni uważają go za cichego wroga zdrowia, inni za niegroźne białko, które...
Czytaj dalej
Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Porady
W świecie kawy istnieje niezliczona ilość rodzajów i smaków, co sprawia, że dla wielu miłośników tego napoju wybór jednej opcji...
Czytaj dalej
7 sposobów na dynię jesienią 2025

7 sposobów na dynię jesienią 2025

Porady
Jesień to czas, kiedy dynia króluje w naszych kuchniach! Pomarańczowy symbol sezonu może być znacznie więcej niż tylko halloweenową dekoracją....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta marchewkowego!!! Po prostu przepyszne! Najlepszy przepis ever! Super konsystencja, wilgotność, smak i skadniki, jakich szukałam . Będę powtarzać (za szybko znika z talerzy;))
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  2. Takiego ciasta marchewkowego szukałam bardzo długo. Już siedzi w piekarniku w formakach muffinowych, bo niestety keksówka gdzieś zaginęła:)

  3. Ja tam bardzo lubię węglowodany 🙂 A ciasto bardzo mi się podoba – uwielbiam takie bogato nadziane orzechami i innymi dobrociami 😉 A marchewka to moje ulubione warzywo 😉

  4. Wspaniałe i zapewne przepyszne ciasto. A do tego śliczne zdjęcia.
    W ogóle bardzo ładny blog pełen ciekawych przepisów
    Pozdrawiam
    I będę zaglądać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):