Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych, plackach bananowych czy cieście cytrynowym z ricottą. A jeśli mowa o orzechach, to nie można zapomnieć o kokosie, który jest bardzo zdrowy, zawiera dużo dobrych tłuszczy i błonnika i jest słodki, choć nie zawiera dużo węglowodanów. Do tego jest łatwo dostępny i niedrogi! Dodać do niego słodkie, młode marchewki i powstanie pyszne ciasto marchewkowe.
O zaletach kokosa, a dokładniej oleju kokosowego tutaj pisała koleżanka Klaudia, ze zdrowokracja.pl. Oprócz kokosa dodałam standardowo mielonych migdałów, pekanów, masła orzechowego (tutaj znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe), a ze słodzików tylko 60g miodu. Mimo to, za sprawą marchewki i kokosa ciasto jest dość słodkie. Polewę zrobiłam z wiórków kokosowych z masłem i 1 łyżeczką miodu.
Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone. Następnego dnia nawet lepiej niż pierwszego. I jest idealne na śniadanie, przekąskę albo jako coś słodkiego po obiedzie. Dodam tylko, że mimo iż jest dość dużo kokosa, to jest on prawie niewyczuwalny.
Jeśli szukasz alternatywy dla wegańskiej wersji to sprawdź genialne przepisy na blendman.pl!
A propos węglowodanów: jeden kawałek ok. 80 g (zakładając ze ciasto pokroimy na 10 części) zawiera ok. 17,3g węglowodanów i aż 4,2g błonnika. Zatem na czysto mamy ok. 13g węglo (głównie z miodu i marchewki) z czego 6 g mamy z miodu. Więc można pominąć miód i będzie tylko 7 g.
Wartości odżywcze wyliczyłam na tej stronie i porównałam z tą stroną, zatem dane są czysto informacyjne.
- ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (130g)
- kilka marchewek (200g)
- 50g pekanów (lub orzechów włoskich)
- 3 jajka
- ¼ szklanki masła orzechowego (np. z migdałów i pestek słonecznika)
- 1 łyżka + łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 40g masła lub oleju kokosowego
- Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
- Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
- Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
- Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
- Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Czy gluten faktycznie szkodzi?
Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?
7 sposobów na dynię jesienią 2025

Jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta marchewkowego!!! Po prostu przepyszne! Najlepszy przepis ever! Super konsystencja, wilgotność, smak i skadniki, jakich szukałam . Będę powtarzać (za szybko znika z talerzy;))
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Takiego ciasta marchewkowego szukałam bardzo długo. Już siedzi w piekarniku w formakach muffinowych, bo niestety keksówka gdzieś zaginęła:)
Ja tam bardzo lubię węglowodany 🙂 A ciasto bardzo mi się podoba – uwielbiam takie bogato nadziane orzechami i innymi dobrociami 😉 A marchewka to moje ulubione warzywo 😉
marchewki szczególnie jak są młode;)
Wspaniałe i zapewne przepyszne ciasto. A do tego śliczne zdjęcia.
W ogóle bardzo ładny blog pełen ciekawych przepisów
Pozdrawiam
I będę zaglądać 🙂
bardzo mi miło;)
Witam czy można wiórki kokosa zastąpić mąka kokosowa??? Pozdrawiam