Indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

 

Placki ziemniaczane każdy zna i kocha (tak mi się przynajmniej wydaje), ale te dzisiejsze nie mają z tradycyjnymi zbyt wiele wspólnego. Po pierwsze są zrobione z ugotowanych ziemniaków, a po drugie są przyprawione po indyjsku, a w środku kryją niespodziankę w postaci nerkowców.

Przejdź prosto do przepisu

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Będąc w Indiach zakochałam się w tamtejszym jedzeniu. Dwa pierwsze dni były totalną wyżerką. Jadłam wszystko i wszędzie. Trzeciego dnia, jak zaczęłam śmierdzieć przyprawami, ta euforia minęła i delikatnie rzecz ujmując miałam wstręt do żółtego koloru. Całe szczęście jajka i grzanki z serem serwowali „czyste”. Czasem kusiłam się jednak na indyjskie przysmaki, szczególnie samosy albo chlebki paratha, które najbardziej mi smakowały faszerowane ziemniakami (a te drugie dodatkowo nerkowcami). I tutaj już tak mi nie przeszkadzały indyjskie aromaty.

india
Indyjski street food
indie
a tutaj jem parathe z ziemniakami (na boku)

Zatęskniłam ostatnio za tymi smakami (a zdarza mi się to dość często) i ponieważ nie chciałam smażyć samosy ani robić chlebka, postanowiłam wykorzystać samo nadzienie i zrobić placki ziemniaczane.

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Dodałam nerkowców, a przyprawiłam kolendrą i kminem. Podałam z jogurtem naturalnym, kolejną porcją kolendry i troszkę poczułam się jak w Indiach.

I na koniec uwaga, taka może trochę oczywista: placki najlepiej smakują jedzone ręką????

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami


indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami
 
na 8 średnich placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g ziemniaków
  • ¼ szklanki nerkowców (50g)*
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • garść posiekanej kolendry+ więcej do podania
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry (mielonych)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • ½ łyżeczki płatków chili**
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • olej, do smażenia (np. kokosowy)
  • sól
  • jogurt do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować na miękko z łyżeczką soli. Odcedzić, osuszyć i ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Najlepiej pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyschnięcia.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić. Dodać przyprawy oraz imbir i smażyć jeszcze kilka minut.
  3. Nerkowce połamać na mniejsze kawałki i opcjonalnie uprażyć na suchej patelni.
  4. Do ziemniaków dodać jajko, nerkowce, cebulę, ½ łyżeczki soli i kolendrę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.
  5. Ciasto nakładać łyżka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do przyrumienienia. Ewentualnie dodawać więcej oleju.
  6. Podawać z jogurtem naturalnym z odrobiną kolendry i cytryny.
CZYTAJ DALEJ  Pad thai z kurczakiem czyli makaron po tajsku
Uwagi
Ziemniaki najlepiej żeby były sypkie, a już na pewno nie wodniste.
*Nerkowce można zastąpić groszkiem.
**Ilość chili wg uznania. Z podaną ilością placki wychodzą delikatnie pikantne.

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Żeby było łatwiej ciasto nakładam łyżką do lodów.

Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Porady
W codziennym biegu coraz częściej zmagamy się z przewlekłym stresem, zmęczeniem i problemami z koncentracją. Choć wielu z nas sięga...
Czytaj dalej
Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Porady
Chudnięcie jest procesem, który musi trochę trwać, dlatego osoby niecierpliwe często decydują się na katorżnicze diety czy głodówki. Ekspresowo zrzucają...
Czytaj dalej
Jak wybrać najlepsze wino do codziennego obiadu?

Jak wybrać najlepsze wino do codziennego obiadu?

Porady
Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie, który doskonale uświetnia różnorodne okazje. Może być również doskonałym towarzyszem codziennych posiłków,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Moj maz jest z Pakistanu I po 2 latach poznawania tajnikow tej kuchni myslalam ze nic mnie nie zaskoczy…a tu taka pychaaaa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):