Muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta

Muffiny jajeczne zazwyczaj robiłam z praktycznie samych jajek. Dodawałam co prawda trochę sera i jogurtu, ale wiąż były one praktycznie jak puchaty omlet. Ostatnio jednak zrobiłam je tak, jakbym robiła quicha, czyli dodałam dużo śmietany i jeszcze więcej sera. Efekt był baaardzo zadowalający. Delikatne, kremowe i pyszne.

Przejdź prosto do przepisu

mini quiche z porem

Z dodatków postawiłam na minimalizm i dodałam tylko pora, bo czasem mniej znaczy więcej;)

mini quiche z poremmini quiche z porem

Muffiny pięknie wyrosły, ale zaraz niestety opadły, bo niestety samo jajko i śmietana nie podtrzymają takiej konstrukcji.

mini quiche z porem

A wiecie jak smakują takie muffiny? Troszkę jak pierogi ruskie. W końcu jak może smakować ser z porem, który jest trochę jak cebula. Innym porównaniem może też być bardzo delikatna jajecznica z serem. Albo flan na słono. Do mnie przemawiają wszystkie te porównania.

mini quiche z porem

DSC_5712

muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
 
na 9 muffinów (na 2 osoby)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany kwaśnej 18% (lub na pół z jogurtem)
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 1 por (bez zielonej części)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Pora oczyścić, pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody (żeby por zmiękł). Jak woda odparuje dodać masła (lub innego tłuszczu) i podsmażyć.
  2. Jajka ubić trzepaczką ze śmietaną, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Dodać pora i ser. Masę przełożyć do foremek wysmarowanych masłem.
  3. Piec przez ok. 20 min. w 190C, aż muffiny wyrosną i się trochę przypieką.
  4. Jeść od razu na ciepło, na zimno lub odgrzane.
  5. Udekorować szczypiorem lub zieloną cebulką.
Uwagi
*Śmietanę można też zastąpić ricottą.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. A jakby dodać łyżeczkę proszku do pieczenia to utrzymają się wyrośnięte? Wiem-chemia…ale ma być efektownie na imprezę☺

    • Oj chyba nie. Nie utrzymaja sie, bo tak juz maja jajka i nie ma glutenu. Mozna by dodac zwyklej maki zamiast ziemniaczanej, ale tak jak jest, jest zupelnie ok, a najwazniejsze, ze smaczne:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):