Koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

Koktajl krewetkowy (całe szczęście) nie nadaje się do picia, stanowi za to jedną z bardziej wdzięcznych przystawek. Podany w szklance bądź kieliszku, będzie ozdobą każdego stołu, szczególnie jeśli przygotowany w wersji mini.

Przejdź prosto do przepisu

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

Podobno prezentowana sałatka jest już passé, a chwile chwały przeżywała w latach 1960-1980. Nie mniej jest prosta w przygotowaniu i przepyszna, dlatego bez większych skrupułów postanowiłam się podzielić moją ulubioną wersją:)

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

DSC_6941

Sekretem udanego koktajlu krewetkowego jest sos- sos koktajlowy. Najprostszą wersją jest po prostu keczup z chrzanem lub majonezem. Moja wersja się jednak nieco różni.

See original image

Co ciekawe w Anglii koktajl krewetkowy był swego czasu tak popularny, że powstały nawet czipsy o jego smaku !

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200g surowych, dużych krewetek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek ogórka
  • awokado
  • 2 garści pokrojonej sałaty lodowej
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu*
  • szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Krewetki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z czosnkiem. Następnie przełożyć do miseczki i poczekać, aż ostygną. Obrać ogonki i przekroić na pół. Kilka pozostawić w całości z ogonkami do dekoracji.
  2. Ogórka umyć, ewentualnie obrać i pokroić na małe kawałki.
  3. Awokado przeciąć, wyciągnąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i pokroić na kawałki.
  4. Wymieszać składniki sosu. Ewentualnie dodać trochę cukru lub soku z cytryny i posolić.
  5. Do krewetek dodać ogórka, sos i awokado i delikatnie zamieszać.
  6. W szklance układać na przemian trochę sałaty i trochę koktajlu. Udekorować całymi krewetkami, np. nabijając je na patyk do szaszłyków.
  7. Koktajl można przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.
CZYTAJ DALEJ  Mazurek kajmakowy
Uwagi
*Ilość chrzanu wg uznania, w zależności od jego ostrości i upodobań.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):