śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
na słono, placki i kotleciki, przepis, śniadania

śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

0 komentarzy

Dziś jest mowa o czymś bardzo wyjątkowym, bo moim ulubionym śniadaniu:) Temat śniadania weekendowego jest mi generalnie bardzo bliski, ale najbardziej, gdy zjadam jajko w koszulce z łososiem. Z plackiem, tostem, czy awokado, zawsze smakuje tak samo dobrze.

Przejdź prosto do przepisu

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

Oryginalnie miało być z english muffinem, ale natrafiłam na coś dużo lepszego i prostszego w przygotowaniu.  Przedstawiam tattie scone! czyli placek bardzo ponoć popularny w Szkocji. Zazwyczaj podaję się go do tradycyjnego szkockiego śniadania. Jest to taki melanż placków ziemniaczanych z kopytkami. W środku są kremowe, a na zewnątrz chrupiące. Po prostu się zakochałam! Dosłownie odkrycie roku. Idealnie pasują do wędzonej ryby i rozpływającego się jajka….

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

I na koniec: jak chcesz zaszaleć, można to wszystko jeszcze zalać sosem holenderskim. Mi zazwyczaj wystarcza trochę parmezanu❤️

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
Niestety chwilę to trwało, zanim mogłam się wbić w jajko i zdążyło trochę stwardnieć!

Tutaj znajdziesz prosty filmik z instrukcją, jak zrobić jajka w koszulkach.

śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 jajka
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 4 plasterki łososia wędzonego
  • ewentualnie parmezan
  • sól i pieprz
  • placki (na 4-5 sztuk): 250g ziemniaków (surowych lub ugotowanych, najlepiej sypkich)
  • łyżka miękkiego masła
  • 2-3 czubate łyżki mąki (lub więcej)
Przygotowanie
  1. Przygotować placki. Ziemniaki jeśli surowe, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Trochę ostudzić. Można też ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu zalać zimną wodą i zsuną skórki. Ugnieść (a najlepiej przecisnąć przez praskę) wymieszać z masłem, dodać mąkę i delikatnie wyrobić nieklejące ciasto. Nie wyrabiać za długo! Mąkę dodawać stopniowo, na oko. Jej ilość zależy od ziemniaków. Odstawić na 15 minut. Następnie podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1cm i wykroić kółka. Moje miały średnicę 8cm.
  2. Jeśli używamy ziemniaki ugotowane i są one bardzo suche, można dodać więcej masła, odrobinę wody lub śmietany. I masło, które będziemy dodawać, powinno być miękkie.
  3. Rozgrzać grubą patelnię*, posmarować masłem i ułożyć placki. Nie przesuwać. Piec po ok. 4 minuty z każdej strony lub dłużej, aż będą dość mocno przypieczone. Pod koniec pieczenia powinny się one napełnić powietrzem i odrobinę napuszyć. To znak, że są równomiernie upieczone. Placki najlepsze są jak odrobinę ostygną.
  4. W międzyczasie ugotować jajka. W grubej patelni zagotować 3 cm osolonej wody. Następnie trochę skręcić gaz i wbić jajka. Gotować kilka minut, aż jajka uzyskają preferowany stopień ugotowania. Na ostatnie pół minuty wrzucić szpinak, opcjonalnie można użyć surowy. Szpinak i jajka najlepiej wyjmować łyżką cedzakową.
  5. Placka posmarować masłem, ułożyć szpinak, plasterek łososia i jajko. Popieprzyć i posypać parmezanem.
Uwagi
*Ma być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby od razu spalić placki.
Placek można zastąpić zgrzankowaną bułką lub tostem.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):