Czasem najlepsze dania powstają w wyniku czyszczenia lodówki. Jak mam za dużo sera robię quiche, za dużo warzyw? -zupę. Może trudno nazwać to co zrobiłam wczoraj daniem, bo to była jedynie przekąska, ale było smakowite i chrupiące♥.
Przejdź prosto do przepisu
A było to tak. Miałam trochę gniecionych ziemniaków z dnia poprzedniego, zaglądam do lodówki, a tam brokuł na mnie spogląda i ser się uśmiecha. I od razu wiedziałam, że na pewno powstanie coś fajnego. No bo kto nie lubi połączenia ziemniak ser?
Do tego znalazło się jeszcze trochę kolendry, zielonej cebulki, papryczka chili… Piękne kolory i równie piękne smaki.
Brokuła podgotowałam i pokroiłam. Ser starłam i dodałam do ziemniaków, z białkiem (bo akurat po mazurkach zostało). Dodałam zioła, wkroiłam pół chili, wymieszałam to wszytko z brokułem, sól i pieprz i do piekarnika!
Po jakimś czasie zaczęło pachnieć pieczonym serem, za co wielki plus !
- szklanka gniecionych ziemniaków z łyżką masła
- szklanka brokułów ugotowanych al dente
- pół szklanki startego sera (ja użyłam cheddar)
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1 posiekana zielona cebulka
- pół papryczki chili (drobno pokrojona)
- 1 białko jajka
- sól i pieprz do smaku
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i uformować kuleczki wielkości piłeczek do ping-ponga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 30-40 min. w 200C aż do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenie kuleczki odwrócić na drugą stronę.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Ale super przepisy!!!! Nie tylko ten tutaj, ale większość jest bardzo inspirująca i zachęca do zrobienia. Dziękuję za dzielenie się tymi przepisami i zabieram się do gotowania 🙂
A ile brokula ?
Sorki, widzę. Przeoczyłam 😂😂
Czy z tej porcji wychodzi ok. 20 krokiecików?
Pyszna przekąska, dobrze, że od razu zrobiłam podwójną porcję 🙂
[…] 2. krokieciki ziemniaczane z serem i brokułami […]