Ostatnimi czasy mam nową, ulubioną przekąskę, a są to muffiny jabłkowe z kokosem, orzechami i oczywiście płatkami owsianymi. Do tej pory najczęściej robiłam wypieki bananowe, ale czuję że nadszedł czas na zmiany! W końcu jabłka są pyszne i słodkie, a o tej porze roku najlepsze ????
Muffiny jabłkowe idealne na (drugie) śniadanie
W tygodniu zazwyczaj nie robię śniadań i lubię mieć jakiś zdrowy wypiek, coby przetrwać do 12, kiedy to jem coś konkretniejszego. Dzisiejsze muffinki idealnie się do tego nadają ponieważ:
- są pożywne za sprawą płatków owsianych, orzechów i kokosa,
- nie są za słodkie: poza jabłkami zawierają tylko trochę miodu.
Jak można się domyśleć, muffiny te są dość ciężkie i wilgotne, ale zupełnie szczerze, takie lubię najbardziej. Chrupią przy tym przyjemnie za sprawą orzechów. Aromat kokosa jest prawie niewyczuwalny, ale dodaje całości delikatnej słodyczy.
W każdym razie mi bardzo zasmakowały i mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu!
PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.
- 2 słodkie jabłka (ok. 300 g, 250 g po obraniu)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (85 g)
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
- ½ szklanki orzechów włoskich (60 g)
- 3 jajka (ok. 210 g)
- ok. 30 ml mleka (lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego)
- 2 duże łyżki miodu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny (do aktywacji sody)
- szczypta soli
- Płatki owsiane z kokosem zmielić w malakserze.
- Jabłka obrać i 150g zetrzeć na drobnej tarce, a 100g pokroić w drobną kostkę.
- Jajka wymieszać z jabłkiem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać zmielone płatki, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać połamane orzechy i jeśli ciasto jest bardzo gęste*, dodać trochę mleka lub jogurtu. Będzie to zależeć od tego, jak soczyste są jabłka.
- Ciasto przełożyć do foremki**, opcjonalnie udekorować kawałkiem jabłka i piec w 180C ok. 30 minut, aż do ładnego przypieczenia.
- Przed wyjęciem z foremek poczekać, aż muffiny trochę ostygną.
**Najbardziej lubię piec z foremce silikonowej wysmarowanej masłem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
wyszły fajnie, dla mnie ciut za mało słodkie, ale dla męża idealne 🙂
Czym zielić płatki z kokosami?
blenderem, malakserem. nada się też młynek do kawy.
Uwielbiam takie muffinki! Często robię owsiane wypieki właśnie z myślą o drugim śniadaniu 🙂
Super! Kolejna inspiracja dla mnie na śniadanko dla synka. A ja się przymierzam do Twoich muffinków dyniowych 🙂
to koniecznoe daj znać jak coś wypróbujesz 😉
Wyglądają kusząco, idealne na drugie śniadanie 🙂
kuszą i to jak! od tygodnia robię je w kółko i nie potrafię przestać jeść. zaraz zamienię się w muffina ! 😀