muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami (bez mąki i cukru)

Ostatnimi czasy mam nową, ulubioną przekąskę, a są to muffiny jabłkowe z kokosem, orzechami i oczywiście płatkami owsianymi. Do tej pory najczęściej robiłam wypieki bananowe,  ale czuję że nadszedł czas na zmiany! W końcu jabłka są pyszne i słodkie, a o tej porze roku najlepsze ????

muffiny-jablkowe

muffiny-jablkowe03

Muffiny jabłkowe idealne na (drugie) śniadanie

W tygodniu zazwyczaj nie robię śniadań i lubię mieć jakiś zdrowy wypiek, coby przetrwać do 12, kiedy to jem coś konkretniejszego. Dzisiejsze muffinki idealnie się do tego nadają ponieważ:

  • są pożywne za sprawą płatków owsianych, orzechów i kokosa,
  • nie są za słodkie: poza jabłkami zawierają tylko trochę miodu.

muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami

 

Jak można się domyśleć, muffiny te są dość ciężkie i wilgotne, ale zupełnie szczerze, takie lubię najbardziej. Chrupią przy tym przyjemnie za sprawą orzechów. Aromat kokosa jest prawie niewyczuwalny, ale dodaje całości delikatnej słodyczy.

W każdym razie mi bardzo zasmakowały i mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu!

PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.

muffiny-jablkowe07

5.0 from 1 reviews
muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami
 
na 9 większych muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 słodkie jabłka (ok. 300 g, 250 g po obraniu)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (85 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (60 g)
  • 3 jajka (ok. 210 g)
  • ok. 30 ml mleka (lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • 2 duże łyżki miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny (do aktywacji sody)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane z kokosem zmielić w malakserze.
  2. Jabłka obrać i 150g zetrzeć na drobnej tarce, a 100g pokroić w drobną kostkę.
  3. Jajka wymieszać z jabłkiem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać zmielone płatki, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać połamane orzechy i jeśli ciasto jest bardzo gęste*, dodać trochę mleka lub jogurtu. Będzie to zależeć od tego, jak soczyste są jabłka.
  4. Ciasto przełożyć do foremki**, opcjonalnie udekorować kawałkiem jabłka i piec w 180C ok. 30 minut, aż do ładnego przypieczenia.
  5. Przed wyjęciem z foremek poczekać, aż muffiny trochę ostygną.
CZYTAJ DALEJ  Ciasto cytrynowe z ricottą migdałami i kokosem
Uwagi
*ciasto ma być dość gęste, ale nie sztywne
**Najbardziej lubię piec z foremce silikonowej wysmarowanej masłem.
 

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. Super! Kolejna inspiracja dla mnie na śniadanko dla synka. A ja się przymierzam do Twoich muffinków dyniowych 🙂

    • kuszą i to jak! od tygodnia robię je w kółko i nie potrafię przestać jeść. zaraz zamienię się w muffina ! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):