frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką
bezglutenowe, dania główne, na słono, placki i kotleciki, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską

2 komentarze

To już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się nimi jeszcze chwilę nacieszyć. Kilka dni temu kupiłam mój ostatni mały pęczek i wyprawiłam im uroczyste pożegnanie: uznałam, że na taką okazję najlepsza będzie frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską.

przejdź prosto do przepisu

Prezentowany przepis pożyczyłam sobie ze strony smittenkitchen.com, chodził za mną od kilku tygodni, a szczególnie pomysł zrobienia ze szparagów wstążek, dzięki czemu nie trzeba ich wcześniej podgotowywać! Ser kozi we frittacie uwielbiam, a do tego chrupiąca szynka parmeńska! Przepis idealny! Za dużo nawet nie zmieniłam, poza proporcjami i zamiast dymki dałam czerwoną cebulkę. Aha i ostatecznie szparagów nie goliłam, a cienko pokroiłam nożem.

Frittatę zaczęłam na rozgrzanej patelni, a dokończyłam w piekarniku. Miałam nadzieję, trochę przyrumienić ser, ale był to taki delikatny twarożek i nie bardzo miał na to ochotę. Za to z masą jajeczną poszło łatwiej.

Jeszcze uwaga à propos szynki : zazwyczaj nie lubię jej na ciepło, ale tutaj, w formie czipsików, smakuje wyjątkowo dobrze 🙂

frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek
  • 250 g szparagów
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 100-150 g serka (twarożku) koziego*
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub boczku)
  • pół czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło, oliwa
  • do podania (opcjonalnie) bazylia
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i cienko pokroić lub zrobić z nich wstążki przy pomocy obieraczki.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić.
  3. Szynkę podsmażyć na maśle, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego.
  4. Jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Dodać szparagi, cebulę i część pokrojonej szynki. W miarę możliwości wymieszać (choć szparagi będą wystawać).
  5. Rozgrzać patelnię, dodać trochę więcej masła i wlać masę. Prawdopodobnie będzie trzeba docisnąć szparagi. Ułożyć ser i przykryć pokrywką i gotować z 5-7 minut, aż jajka zaczną się ścinać. Zdjąć pokrywkę, można całość trochę polać oliwą i przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (moja patelnia chyba nie nadaje się do piekarnika, dlatego go nie zamykam, a rączkę pozostawiam na zewnątrz) i piec kolejne kilka minut, aż góra zetnie się do końca i lekko przypiecze.
  6. Jeść na ciepło lub zimno, posypać pozostałą szynką. Można posypać świeżą bazylią.
Uwagi
*może być owczy, feta, a nawet zwykły twaróg
 

 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Brzmi nieźle, ale jaka teperatura pieca?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      a faktycznie nie podałam, tak z 220 z funkcja grilla, chodzi o to żeby chwilę dopiec;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):