ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie w biegu lub przekąskę

Jakie są ciastka idealne? Takie, które można zjeść na śniadanie w biegu lub przekąskę, są smaczne, a instrukcja przygotowania jest prosta. I do takich właśnie zaliczają się dzisiejsza ciastka orzechowe! Są bez cukru i bez mąki, za to z miodem, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i odrobiną masła. Robią się szybko, nie trzeba czekać, aż masa stężeje, są do tego smaczne i dodatkowo zaspokoją pierwszy głód z rana.

przejdź prosto do przepisu

Wszystkie składniki widać u góry i o prawie wszystkich wspomniałam we wstępie, zapomniałam tylko o czekoladzie. Ktoś może pomyśleć: czekolada na śniadanie? A ja powiem: czemu nie! Póki jest ciemna z małą zawartością cukru i jedzona w umiarze, jest dla nas zdrowa. A tutaj można poczytać dlaczego. A jak nie chcecie czekolady, można ją zastąpić rodzynkami.

Same ciastka są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, nie są przy tym zbyt ciężkie i wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów. Takie w sam raz bym powiedziała.

Jako ciekawostkę dodam, że jest to pewnie 5435 wersja tych ciastek, oryginalnie chciałam je zrobić z masłem z orzechów włoskich, ale ciągle coś nie grało, dodatkowo przygotowanie samego masła jest dość pracochłonne. Ostatecznie przepis uprościłam do minimum, jako bazę wykorzystałam przepis na wasze ulubione ciastka owsiane i choć wyszło zupełnie coś innego (tu mamy dodatkowo orzechy i jajko) to i tak, jedząc akurat jedno na śniadanie, stwierdzam, że są bardzo fajne.

ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie, ale i przekąskę!
 
na 8-9 dużych ciastek
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć w piekarniku: ok. 10 minut w 150stC.
  2. Płatki drobno zmielić. Dodać 100 g orzechów i mielić ponownie, nie musi być idealnie drobno. W misce wymieszać z płatkami oraz sodą i szczyptą soli.
  3. Resztę orzechów (50 g) drobno posiekać.
  4. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z miodem i jajkiem. I wlać do suchych składników. Wymieszać, na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i resztę orzechów. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w klejąca masę.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką (najłatwiej, taką do nakładania lodów) uformować 8-9 ciastek. Można też więcej mniejszych, wtedy skrócić czas pieczenia.
  6. Piec ok. 14 minut w 180stC, aż będą ładnie przypieczone.
  7. Odczekać, aż ostygną, inaczej są bardzo kruche. Im dłużej postoją, robią się lepsze (chodzi tu o parę godzin, nie parę dni). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*sprawdź, czy nie są gorzkie
**najlepiej wybierać czekolady z jak najmniejszą zawartością cukru. można ją zastąpić np. rodzynkami
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Przepis przetestowany, działania zakończone sukcesem. Zamiast zmielonych orzechów włoskich dałam mąkę z orzeszków arachidowych i wyszło pysznie! Przepis warty zapamiętania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):