ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie w biegu lub przekąskę

Jakie są ciastka idealne? Takie, które można zjeść na śniadanie w biegu lub przekąskę, są smaczne, a instrukcja przygotowania jest prosta. I do takich właśnie zaliczają się dzisiejsza ciastka orzechowe! Są bez cukru i bez mąki, za to z miodem, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i odrobiną masła. Robią się szybko, nie trzeba czekać, aż masa stężeje, są do tego smaczne i dodatkowo zaspokoją pierwszy głód z rana.

przejdź prosto do przepisu

Wszystkie składniki widać u góry i o prawie wszystkich wspomniałam we wstępie, zapomniałam tylko o czekoladzie. Ktoś może pomyśleć: czekolada na śniadanie? A ja powiem: czemu nie! Póki jest ciemna z małą zawartością cukru i jedzona w umiarze, jest dla nas zdrowa. A tutaj można poczytać dlaczego. A jak nie chcecie czekolady, można ją zastąpić rodzynkami.

Same ciastka są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, nie są przy tym zbyt ciężkie i wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów. Takie w sam raz bym powiedziała.

Jako ciekawostkę dodam, że jest to pewnie 5435 wersja tych ciastek, oryginalnie chciałam je zrobić z masłem z orzechów włoskich, ale ciągle coś nie grało, dodatkowo przygotowanie samego masła jest dość pracochłonne. Ostatecznie przepis uprościłam do minimum, jako bazę wykorzystałam przepis na wasze ulubione ciastka owsiane i choć wyszło zupełnie coś innego (tu mamy dodatkowo orzechy i jajko) to i tak, jedząc akurat jedno na śniadanie, stwierdzam, że są bardzo fajne.

ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie, ale i przekąskę!
 
na 8-9 dużych ciastek
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć w piekarniku: ok. 10 minut w 150stC.
  2. Płatki drobno zmielić. Dodać 100 g orzechów i mielić ponownie, nie musi być idealnie drobno. W misce wymieszać z płatkami oraz sodą i szczyptą soli.
  3. Resztę orzechów (50 g) drobno posiekać.
  4. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z miodem i jajkiem. I wlać do suchych składników. Wymieszać, na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i resztę orzechów. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w klejąca masę.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką (najłatwiej, taką do nakładania lodów) uformować 8-9 ciastek. Można też więcej mniejszych, wtedy skrócić czas pieczenia.
  6. Piec ok. 14 minut w 180stC, aż będą ładnie przypieczone.
  7. Odczekać, aż ostygną, inaczej są bardzo kruche. Im dłużej postoją, robią się lepsze (chodzi tu o parę godzin, nie parę dni). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*sprawdź, czy nie są gorzkie
**najlepiej wybierać czekolady z jak najmniejszą zawartością cukru. można ją zastąpić np. rodzynkami
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Przepis przetestowany, działania zakończone sukcesem. Zamiast zmielonych orzechów włoskich dałam mąkę z orzeszków arachidowych i wyszło pysznie! Przepis warty zapamiętania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):