Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i truskawkami. Potem z samymi truskawkami. A ostatnio padło na morele z malinami. I tak chyba najbardziej mi się podoba, szczególnie kolorystycznie. A czemu ciągle nie dodawałam, mimo że na instagramie już dawno pojawiło się jego zdjęcie? Trochę trwało, zanim dopracowałam przepis, a potem nie byłam w stanie zrobić zdjęć: albo za szybko je zjadaliśmy, albo było ciemno, albo zdjęcia nie wyszły. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale przynajmniej regularnie mieliśmy je na śniadanie, a nie ma nic lepszego, niż kawałek placka z rana.
przejdź prosto do przepisuSzczególnie gdy jest to placek z migdałami, płatkami owsianymi i pysznymi, letnimi owocami! Poza tym bez cukru, nie licząc łyżeczki cukru pudru do dekoracji i odrobiny miodu. Ciasto jest dość wytrawne, jeśli mogę tak powiedzieć, ale zawsze można dodać trochę więcej słodkiego.
Ostatecznie prezentowane ciasto migdałowe najbardziej mi smakuje w formie chlebka, posmarowane masłem, ale w formie takiego placka też jest super, bo można dać więcej owoców. Eksperymentować można na wiele sposobów, z rożnymi owocami, może nawet sprawdzi się w formie muffinków. Jedyne czego nie polecam, to dawać owoców do środka, bo puszczają za dużo wody i ciasto robi się zbyt mokre.
- 150 g płatków owsianych
- 100 g migdałów (całych, nieblanszowanych)
- 3 jajka *
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 duże łyżki miodu (lub trochę więcej)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny
- owoce: np kilka moreli i garść malin
- garść płatków migdałów (opcjonalnie)
- trochę cukru pudru (opcjonalnie)
- Płatki zmielić z migdałami jak najdrobniej. Dodać sodę, szczyptę soli.
- Jajka wymieszać z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.*
- Ciasto przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.
- Piec w 180C przez około 35 minut (będzie to zależało od piekarnika i foremki), aż będzie ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, żeby ładniej wyglądało.
zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszło zbite i klejące, mało komfortowe w jedzeniu, może gdyby ubić białka na sztywno byłoby lepsze
przykro mi, że przepis nie przypasował, ale klejące raczej być nie powinno, choć do najlżejszych nie należy niestety. dlatego proponowałam je z masłem jako chlebek. ale faktycznie można spróbować ubić białka.
Upiekłam z ubitymi białkami i wyszło świetne, puszyste i pyszne????
ale super!! dopieszę uwagę!;) dzięki
Mmm, coś cudownego! Idealne lipcowe ciacho 🙂
tak! latem takie placki najlepsze 😉
Podoba mi się ten przepis:)
super!
Upiekłam,ciekawe w smaku,bardziej wytrawne niz slodkie,ale smaczne.Tak jak proponujesz,nastepnym razem mocniej dosłodzę:)
albo spróbuj z masłem ????