ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki

Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i truskawkami. Potem z samymi truskawkami. A ostatnio padło na morele z malinami. I tak chyba najbardziej mi się podoba, szczególnie kolorystycznie. A czemu ciągle nie dodawałam, mimo że na instagramie  już dawno pojawiło się jego zdjęcie? Trochę trwało, zanim dopracowałam przepis, a potem nie byłam w stanie zrobić zdjęć: albo za szybko je zjadaliśmy, albo było ciemno, albo zdjęcia nie wyszły. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale przynajmniej regularnie mieliśmy je na śniadanie, a nie ma nic lepszego, niż kawałek placka z rana.

przejdź prosto do przepisu

Szczególnie gdy jest to placek z migdałami, płatkami owsianymi i pysznymi, letnimi owocami! Poza tym bez cukru, nie licząc łyżeczki cukru pudru do dekoracji i odrobiny miodu. Ciasto jest dość wytrawne, jeśli mogę tak powiedzieć, ale zawsze można dodać trochę więcej słodkiego.

Ostatecznie prezentowane ciasto migdałowe najbardziej mi smakuje w formie chlebka, posmarowane masłem, ale w formie takiego placka też jest super, bo można dać więcej owoców. Eksperymentować można na wiele sposobów,  z rożnymi owocami,  może nawet sprawdzi się w formie muffinków. Jedyne czego nie polecam, to dawać owoców do środka, bo puszczają za dużo wody i ciasto robi się zbyt mokre.

4.0 from 1 reviews
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
 
foremka o śr. 22 cm lub trochę większa, ale nada się też keksówka lub kwadratowe naczynko.
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić z migdałami jak najdrobniej. Dodać sodę, szczyptę soli.
  2. Jajka wymieszać z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.*
  3. Ciasto przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.
  4. Piec w 180C przez około 35 minut (będzie to zależało od piekarnika i foremki), aż będzie ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, żeby ładniej wyglądało.
Uwagi
*Jajka można rozdzielić i ubić białka. Po czym żółtka wymieszać z mokrymi składnikami, a białka delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej wyrośnięte. Dzięki Elżbieta!
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 komentarzy

  1. zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszło zbite i klejące, mało komfortowe w jedzeniu, może gdyby ubić białka na sztywno byłoby lepsze

    • przykro mi, że przepis nie przypasował, ale klejące raczej być nie powinno, choć do najlżejszych nie należy niestety. dlatego proponowałam je z masłem jako chlebek. ale faktycznie można spróbować ubić białka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):