Ostatnio na facebooku zapytałam was, co najchętniej jecie na śniadanie i tak, jak po cichu liczyłam, wygrały placki! Owsianka była niedaleko z tyłu, a na szarym końcu jajka, co akurat trochę mnie smuci, no ale rozumiem, że nie były to łatwe decyzje. W każdym razie dziś chciałabym uczcić zwycięstwo placków nowym przepisem na pancakes z masłem orzechowym, tym razem bez banana (bo wiem, że nie wszyscy szaleją na jego punkcie).
przejdź prosto do przepisuPoza masłem orzechowym mamy płatki owsiane (no ba), jogurt naturalny i jajka. Placki są super pożywne, przy tym są stosunkowo lekkie. Najbardziej smakują mi z jogurtem, konfiturą truskawkową i odrobiną masła orzechowego. Choć wiadomo z masłem i syropem klonowym też jest ekstra!
Ciasto wychodzi dość gęste, przez co placki wychodzą grube i puchate. Tylko uwaga, żeby nie piec ich za długo, bo zrobią się suche! Myślę, że spokojnie można by dodać do ciasta jednego niedużego banana*, w końcu banan i masło orzechowe to zgrana para!
*powinno wyjść ok, tylko z tymi proporcjami nie sprawdzałam, ale zrobię to niebawem
Przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz tutaj.
- 3 nieduże jajka
- ½ szklanki płatków owsianych (55g)
- ok. ⅓ szklanki masła orzechowego (100g)*
- 150g jogurtu naturalnego
- ⅓ łyżeczki sody
- trochę soku z cytryny
- ½-1 łyżki miodu
- szczypta soli
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, gdyby było za gęste dodać trochę więcej jogurtu czy wody. Gdyby było za wodniste odstawić na parę minut.
- Rozgrzać grubą, nieprzywierającą patelnię: tak na ⅔.
- Pierwszego mniejszego placka robię zawsze na próbę: mogę zobaczyć jak się rozgrzała patelnia i czy smak samego placka mi odpowiada, czy nie trzeba np. dosłodzić.
- Ciasto wylać łyżką na patelnię i odwrócić, gdy zaczną się pojawiać małe bąbelki. Piec chwilę na drugiej stronie, aż placki ładnie wyrosną. Nie piec za długo, bo wyjdą suche.
- Podawać z ulubionymi dodatkami: np konfiturą truskawkową, masłem orzechowym, jogurtem lub z masłem i syropem klonowym.
Jak ktoś lubi smak banana w plackach, można dodać jednego niedużego i zmielić razem z reszta składników.
Ja dalam 2 jajka i wszystko inne na oko. Nie mialam jogurtu wiec dalam mascarpone i rozrzedzilam wszystko odrobina wody. Tez wyszly!
Właśnie zrobiłam! Pyszne! Syn 1,5 roku zajada, aż mu się uszy trzęsą. Super przepis!
Placuszki wyszły naprawdę pyszne, 🤤❤️
Czy płatki można dodać nie zmiksowane?
raczej nie, moze cos by wyszlo, ale placki wychodza tym lepsze, im drobniej zmielone platki.
Świetne placuszki – pierwszy raz zrobiłam jakiś miesiąc temu i od tej pory regularnie do niech wracamy 🙂
Dzień dobry, chciałabym zrobić te placuszki :). Zastanawiam się tylko czy masę mam po prostu zmiksować czy zblendować, bo na zdjęciach nie widzę w plackach całych płatków owsianych.
zblendować!:)
Czy można nie miksować płatków owsianych? Tyko dać całe? A tak po za tym to placuszki przepyszne ❤️
Dziekuję za doskonały przepis! Poza tym że placuszki są przepyszne, robi się je bardzo szybko.
bardzo mi miło:)
Dzień dobry! Czy można prosić o wstawienie wartości odżywczych ?
Czy zna ktos może kalorycznosć placuszków? 🙂
postaram się dodać wartości odżywcze, a póki co zachęcam do znalezienia kalkulatora online, jest ich sporo i są stosunkowo proste w obsłudze. pozdrawiam;)
Czy można jogurt zastąpić kefirem ? Czy dajemy go wtedy tyle samo co jogurtu ? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.
może trochę mniej i najwyżej na końcu dodać więcej, gdyby było za gęste.
Ciekawy przepis.Ja nie lubię słodkich śniadań ale jako przekąska czy deser super. Zrobiłam bezglutenowe ciasto marchewkowe z twojego bloga.Super.
ojej ja uwielbiam:) ale słone też bardzo! to super, że ciasto smakowało!
Pyszne! 😘 Wyszły idealnie za pierwszym razem. U mnie z truskawkami, malinami, jogurtem i cynamonem.