bezglutenowe, na słodko, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

crumble z rabarbarem i truskawkami z migdałowo-owsianą kruszonką

2 komentarze

Maj i w głowie ciągle barabara, znaczy rabarabara, znaczy rabarbar. Czy mogę zacząć od takiego suchara? Wybaczcie, ale jest wcześnie i mój mózg jeszcze słabo działa, ale mam wrażenie, że ja, rabarbar i truskawki stanowimy taki wiosenny trójkącik, bo ciągle tylko o nich myślę i w kółko robię albo dżem, albo kisiel (o którym więcej już niedługo, bo jest boooski), albo galetty, albo  właśnie crumble z rabarbarem i truskawkami. Robi się prosto, nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie. Więc proszę, częstujcie się!

przejdź prosto do przepisu

crumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki są proste jak drut, żadnych skomplikowanych dodatków, prawie wszytko widać poniżej, poza tym trochę masła, nie za dużo cukru, trochę mąki ziemniaczanej i voila, gotowe. Jako dodatki może posłużyć jogurt, ale też lody, mascarpone czy śmietana!

Do owoców można dodać też skórkę z cytryny lub pomarańczy, trochę cynamonu, kardamony lub szafranu. Ja postawiłam na prostotę i dodałam jedynie trochę wanilii.

crumble z rabarbarem i truskawkami

crumble z rabarbarem i truskawkami

5.0 from 1 reviews
crumble z rabarbarem i truskawkami z migdałowo-owsianą kruszonką
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych) 110 g
  • pół szklanki całych migdałów (ok 70 g)
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wanilii (nasionka z 1 laski lub trochę aromatu)
  • do podania jogurt, lody lub śmietana
Przygotowanie
  1. Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia.
  2. Przygotować kruszonkę: płatki zmielić z cukrem i solą. Dodać migdały i mielić, aż będą dość dobrze zmielone. Dodać pokrojone masło i mielić, aż kruszonka zacznie się trochę kleić. Można to też zrobić ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
  3. Ułożyć na owocach, trochę docisnąć i piec w 190-200C przez ok. 30 minut, albo aż kruszonka będzie ładnie przypieczona.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym, lodami albo śmietaną.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Zrobiłam i zaraz nie było! Takie pyszne!!!

  2. Zrobiłam na podwieczorek. Pięknie pachniało i super smakowało

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]