Tajska zupa kokosowa

Była kiedyś w Gdyni taka restauracja Thai Hut, gdzie pierwszy raz jadłam zupę kokosową. Robili też pysznego pad thai-a, w którym się po prostu zakochałam. Początkowo prosiłam o wszystkie danie bez kolendry, nie znosiłam jej, stawała mi w gardle… ale pewnego dnia, tak znienacka, stała się chyba moim ulubionym zielskiem, a niedługo potem restaurację zamknęli. Zaczęłam wtedy sama eksperymentować i z radością odkryłam, że gdy się ma kilka podstawowych składników (sos rybny, limonki, świeżą kolendrę), można te wszystkie dania bez problemu przygotować w domu. Fakt, moje pierwsze pad thaie były straszne, robiła mi się jedna wielka paćka, ale po kilku próbach nabrałam wprawy i już było tylko lepiej. Z zupą kokosową poszło znacznie łatwiej i co więcej od początku była hitem wśród rodziny i znajomych! Ten przepis chciałabym zadedykować największej chyba fance tej zupy, Magdzie.

Przejdź prosto do przepisu

tajska zupa kokosowa z kurczakiem kolendra limoka

W wielu knajpach taka zupa kokosowa jest dla mnie zbyt aromatyczna. Pierwsze kilka łyżek jest przepyszne, nie mogę uwierzyć jak mi smakuje. Gdy już dojdę do połowy, stwierdzam, że mam dość i najchętniej dolałabym więcej wody. Moja wersja jest po tej delikatniejszej stronie, w miarę jedzenia staje się bardziej aromatyczna.

tajska zupa kokosowa z kurczakiem kolendra limoka

Ta wersja jest z kurczakiem, ale może być również z krewetkami, łososiem czy tofu. Jak ktoś nie lubi kolendry, to trudno, ale to ona w dużej mierze nadaje charakter tej zupie.

Jedna uwaga: potrzebne będzie dobrej jakości mleko kokosowe. Można je zrobić samemu według tego przepisu, a moje ulubione Aroy-D można znaleźć tutaj.

tajska zupa kokosowa z kurczakiem kolendra limoka

5.0 from 2 reviews
tajska zupa kokosowa
 
4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200-300 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 500-600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300-400 ml mleczka kokosowego **
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 1 papryczka chili (lub więcej wg uznania)
  • kilka liści limonki*
  • 1 trawa cytrynowa* (przekrojona po długości, kilka razy w poprzek i lekko rozgnieciona)
  • 1-2 limonki
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • garść świeżej kolendry
  • 100g makaronu ryżowego (nitki)
CZYTAJ DALEJ  Tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami
Przygotowanie
  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, zalać łyżką sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
  2. Imbir i drobno posiekany (lub wyciśnięty) czosnek podsmażyć na średnim ogniu z łyżką oleju. Dodać liście limonki, trawę cytrynową i pokrojone chili bez pestek.
  3. Dodać bulion, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.
  4. Dodać pierś z kurczaka, mleczko kokosowe i 3 łyżki sosu rybnego i gotować kilka kolejnych minut. Na koniec dodać sok z limonki (ok. 2 łyżki).
  5. Podawać z ugotowanym (wg instrukcji) makaronem, świeżą kolendrą i ewentualnie doprawić sokiem z limonki lub sosem rybnym wg uznania.
Uwagi
Składniki z gwiazdką * możne ewentualnie pominąć.
Sos rybny, limonka, kolendra i imbir to podstawa tej zupy i nie da się ich zastąpić.
** zależności od mleka i tego jak bardzo kokosową zupę chcemy otrzymać.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. A czy można prosić o przepis na bulion mięsny/warzywny? Smak moich zup jest mocno uzależniony właśnie od tego składnika, a chciałabym, żeby moja pierwsza zupa kokosowa wyszła idealnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):