carpaccio z buraka z rukolą, brzoskwinią i kozim serem
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, sałatki, wegetariańskie

carpaccio z buraka z brzoskwinią i serem kozim

0 komentarzy

 

Stary, poczciwy burak. Pyszny, zdrowy i łatwo dostępny, jednak bardzo niedoceniany. Zazwyczaj jedzony tarty lub w zupie, jednak mi najbardziej smakuje w sałatkach, w towarzystwie owoców i sera. A pokrojony w cieniutkie plasterki stanowi świetną alternatywę dla mięsa w formie carpaccio.

Przejdź prosto do przepisu

carpaccio z buraka z rukolą, brzoskwinią i kozim serem

Buraki miałam najlepsze z możliwych: prosto z ziemi od teścia. Pyszne, słodkie i kremowe. Niestety musiałam oderwać piękne liście i na zdjęciu mamy same bulwy.

carpaccio z buraka z rukolą, brzoskwinią i kozim serem

Przy okazji sałatki z burakiem, batatem i kozim serem pisałam o wielkiej miłości, jaka łączy buraka i kozi ser. Dodać do tego brzoskwinkę i rukolę i mamy sałatkę, która zachwyci smakiem, jak i kolorami.

carpaccio z buraka z rukolą, brzoskwinią i kozim serem

carpaccio z buraka
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 buraki (ok. 400 g)
  • 1 brzoskwinia
  • duża garść rukoli
  • 2 łyżeczki kaparów
  • twarożek kozi
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżki octu balsamicznego, szczypta soli, trochę soku z cytryny, pół łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Buraki wyszorować i upiec lub ugotować(np. na parze) do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki.
  2. Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
  3. Składniki na sos dobrze wymieszać. Dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
  4. Na talerzu ułożyć rukolę, buraki, brzoskwinię. Polać sosem. Posypać kaparami i odstawić na 30 min. Pokruszyć serem kozim i popieprzyć.
Uwagi
Zamiast brzoskwini idealnie nada się też pomarańcz.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):