Stary, poczciwy burak. Pyszny, zdrowy i łatwo dostępny, jednak bardzo niedoceniany. Zazwyczaj jedzony tarty lub w zupie, jednak mi najbardziej smakuje w sałatkach, w towarzystwie owoców i sera. A pokrojony w cieniutkie plasterki stanowi świetną alternatywę dla mięsa w formie carpaccio.

Buraki miałam najlepsze z możliwych: prosto z ziemi od teścia. Pyszne, słodkie i kremowe. Niestety musiałam oderwać piękne liście i na zdjęciu mamy same bulwy.

Przy okazji sałatki z burakiem, batatem i kozim serem pisałam o wielkiej miłości, jaka łączy buraka i kozi ser. Dodać do tego brzoskwinkę i rukolę i mamy sałatkę, która zachwyci smakiem, jak i kolorami.

carpaccio z buraka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 buraki (ok. 400 g)
- 1 brzoskwinia
- duża garść rukoli
- 2 łyżeczki kaparów
- twarożek kozi
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżki octu balsamicznego, szczypta soli, trochę soku z cytryny, pół łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Buraki wyszorować i upiec lub ugotować(np. na parze) do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
- Składniki na sos dobrze wymieszać. Dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
- Na talerzu ułożyć rukolę, buraki, brzoskwinię. Polać sosem. Posypać kaparami i odstawić na 30 min. Pokruszyć serem kozim i popieprzyć.
Uwagi
Zamiast brzoskwini idealnie nada się też pomarańcz.
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Jak wyróżnić swoją firmę za pomocą plakatów i roll-upów na targach i konferencjach
Pierwsze wrażenie na targach i konferencjach decyduje o tym, czy ktoś podejdzie do Twojego stoiska, czy pójdzie dalej. Materiały drukowane...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.






