sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Sałatka z prosciutto to idealna opcja na lekkie, letnie danie, prawda? Dodać można do niej tyle różnych pyszności! Pomidorki i parmezan; melona; roqueforta i cykorię. Opcji jest wiele, a moje ulubione to prawdopodobnie te, które zawierają duże ilości owoców!

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

W dzisiejszej sałatce padło na pieczoną brzoskwinię i borówki. Kolorystycznie owoce te prezentują się bardzo ładnie i idealnie wkomponowują się w resztę składników. A w smaku też nie jest źle, pieczona brzoskwinia wspaniale łączy się z pikantną rukolą, szczególnie gdy dodatkowo jest polana gęstym octem balsamicznym (niestety na zdjęciach tego nie widać, bo sałatkę polałam później).

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Nie dodałam tylko żadnego sera, choć bardzo mnie kusiła zarówno mozzarella, roquefort jak i ser kozi. Myślę, że każdy pasowałby wyśmienicie  i byłoby od razu trochę bardziej pożywnie. A czemu nie dodałam? Bo byłam rozdarta i nie potrafiłam się zdecydować na jeden! A ty który byś wybrał(a) ?

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Jeśli nie posiadasz gęstego octu balsamicznego, można ocet zredukować, co opisałam przy okazji grzanek z pieczoną figą.

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą
 
na 1 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 brzoskwinia
  • kawałek czerwonej cebulki
  • garść borówek amerykańskich
  • kilka listków mięty
  • kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie)
  • oliwa
  • gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej)
Uwagi
*Brzoskwinię można też dodać surową, szczególnie jeśli jest dojrzała i bardzo słodka.

 

A ocet balsamiczny używam taki ⬇ Jest naturalnie gęsty, dość słodki. Kosztuje ok. 10 euro i starcza mi na bardzo długo. Podobne można znaleźć na allegro: np. tutaj. Ale są też lepsze okazy: 3 letni, 5cio letni i 16to letni !! PS. tych octów nie próbowałam, więc linki podaje tylko informacyjnie.

salatka-z-prosciutto06

Więcej na temat procesu produkcji, historii i zastosowania ostu balsamicznego można poczytać tutaj.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Bardzo ciekawe składniki. Z doświadczenia wiem, że z takich niestandardowych połączeń wychodzą zazwyczaj naprawdę pyszne dania 🙂

  2. […] nie wyobrażam sobie lata bez lekkich sałatek ze składnikami, które przypominają mi południową kuchnię, takimi jak szynka prosciutto, a do tego rukola i brzoskwinia. Lubicie takie połączenia? Jeśli tak to biegnijcie na bloga zielonysrodek.pl […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):