krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym

Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta w Nicei i pierwszy raz będę tu dekorować choinkę! Choć jest mi trochę przykro, częściowo też się cieszę, bo przynajmniej będzie trochę inaczej, nie będzie trzeba nigdzie biegać i na spokojnie mogę już zacząć przygotowania ????????. Póki co wrzucam przepis na zupę krem z dyni i pomidorów, który odrobinę kojarzy mi się ze Świętami i wprowadził mnie w bardzo przyjemny nastrój!

krem-z-dyni-i-pomidorow03

Ostatnio praktycznie wszystkie zupy kremy robię z pieczonych warzyw: jak dla mnie jest najprościej i najszybciej. Warzywa zapiekam do miękkości, a w międzyczasie przygotowuję wywar. Następnie, po obraniu ze skórek (a dynię czy pomidory najłatwiej obiera się już upieczone), wrzucam do wywaru, gotuję dodatkowe parę minut i miksuję na gładko. Zajmuje to kilka chwil aktywnego czasu, a w domu unosi się pyszny aromat pieczonych warzyw!

krem-dyni-i-pomidorow

A jak to się stało, że zupa ma aromat delikatnie świąteczny? Dodałam odrobinę cynamonu i soku z mandarynki. Efekt jest bardzo przyjemny, delikatnie słodkawy i naprawdę polecam spróbować!

krem-z-dyni-i-pomidorow05

 

krem-z-dyni-i-pomidorow06

krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
 
na ok 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 800 g dyni ze skórą (zwykłej)
  • ok. 400 g nie za dużych pomidorów (nieobranych, najlepiej podłużnych)*
  • 800 ml delikatnego bulionu
  • 1 por lub cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub trochę mniej miodu)
  • mandarynka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • trochę pieprzu cayenne (1-2 większe szczypty)
  • mleko kokosowe (lub śmietana) i ugotowana soczewica do podania
Przygotowanie
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół. Ułożyć na blasze i piec w 200C, aż warzywa zmiękną, ok. 30 minut. Odrobinę ostudzić i obrać ze skóry.
  2. W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu i dodać pokrojonego pora. Po kilku minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion i zagotować, dodać upieczone warzywa i gotować kilka kolejnych minut. Zmiksować na gładko, opcjonalnie dodać więcej płynu wg uznania.
  3. Dodać cynamon, pieprz cayenne i syrop klonowy. Można na tym etapie dodać trochę koncentratu pomidorowego, wg uznania. Wcisnąć sok z mandarynki. Dosolić do smaku. Gotować jeszcze z minutę.
  4. Podawać z odrobiną mleka kokosowego (lub śmietany) oraz z ugotowaną soczewicą.
CZYTAJ DALEJ  potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Uwagi
*Jeśli chcesz użyć pomidorów z puszki, podsmaż je chwile z porem przed dodaniem bulionu. Puszka 400 g to trochę większa ilość pomidorów niż 400 g surowych i łyżka koncentratu, więc można trochę zwiększyć ilość pozostałych składników.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Świetny pomysł żeby dodać sok z mandarynek i cynamon, taka zupa faktycznie może kojarzyć się ze świętami 🙂 Musiała być pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):