krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym

Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta w Nicei i pierwszy raz będę tu dekorować choinkę! Choć jest mi trochę przykro, częściowo też się cieszę, bo przynajmniej będzie trochę inaczej, nie będzie trzeba nigdzie biegać i na spokojnie mogę już zacząć przygotowania ????????. Póki co wrzucam przepis na zupę krem z dyni i pomidorów, który odrobinę kojarzy mi się ze Świętami i wprowadził mnie w bardzo przyjemny nastrój!

krem-z-dyni-i-pomidorow03

Ostatnio praktycznie wszystkie zupy kremy robię z pieczonych warzyw: jak dla mnie jest najprościej i najszybciej. Warzywa zapiekam do miękkości, a w międzyczasie przygotowuję wywar. Następnie, po obraniu ze skórek (a dynię czy pomidory najłatwiej obiera się już upieczone), wrzucam do wywaru, gotuję dodatkowe parę minut i miksuję na gładko. Zajmuje to kilka chwil aktywnego czasu, a w domu unosi się pyszny aromat pieczonych warzyw!

krem-dyni-i-pomidorow

A jak to się stało, że zupa ma aromat delikatnie świąteczny? Dodałam odrobinę cynamonu i soku z mandarynki. Efekt jest bardzo przyjemny, delikatnie słodkawy i naprawdę polecam spróbować!

krem-z-dyni-i-pomidorow05

 

krem-z-dyni-i-pomidorow06

5.0 from 1 reviews
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
 
na ok 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 800 g dyni ze skórą (zwykłej)
  • ok. 400 g nie za dużych pomidorów (nieobranych, najlepiej podłużnych)*
  • 800 ml delikatnego bulionu
  • 1 por lub cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub trochę mniej miodu)
  • mandarynka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • trochę pieprzu cayenne (1-2 większe szczypty)
  • mleko kokosowe (lub śmietana) i ugotowana soczewica do podania
CZYTAJ DALEJ  zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem
Przygotowanie
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół. Ułożyć na blasze i piec w 200C, aż warzywa zmiękną, ok. 30 minut. Odrobinę ostudzić i obrać ze skóry.
  2. W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu i dodać pokrojonego pora. Po kilku minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion i zagotować, dodać upieczone warzywa i gotować kilka kolejnych minut. Zmiksować na gładko, opcjonalnie dodać więcej płynu wg uznania.
  3. Dodać cynamon, pieprz cayenne i syrop klonowy. Można na tym etapie dodać trochę koncentratu pomidorowego, wg uznania. Wcisnąć sok z mandarynki. Dosolić do smaku. Gotować jeszcze z minutę.
  4. Podawać z odrobiną mleka kokosowego (lub śmietany) oraz z ugotowaną soczewicą.
Uwagi
*Jeśli chcesz użyć pomidorów z puszki, podsmaż je chwile z porem przed dodaniem bulionu. Puszka 400 g to trochę większa ilość pomidorów niż 400 g surowych i łyżka koncentratu, więc można trochę zwiększyć ilość pozostałych składników.
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Kremowa zupa dyniowa jest łatwa do przygotowania w dużych ilościach, co czyni ją idealną na spotkania rodzinne, jak podaje gotujmy.pl. Podwojenie przepisu (2 kg dyni, 3 litry bulionu) pozwala nakarmić 8–10 osób za 30–40 zł. Gotowanie w dużym garnku (5–6 litrów) trwa 60 minut, a blendowanie partiami zajmuje 5–10 minut. Zupa może być zamrożona w porcjach, co ułatwia planowanie. Przepisy na ania-gotuje.pl sugerują dodanie więcej marchwi i ziemniaków dla większej objętości. Ważne jest dostosowanie przypraw, np. 2 łyżeczki imbiru na 2 kg dyni. Duże ilości są popularne na festiwalach kulinarnych, jak zauważa post na X od @KuchniaLokalna (6 maja 2025), gdzie zupa dyniowa jest serwowana w kociołkach.

  2. Świetny pomysł żeby dodać sok z mandarynek i cynamon, taka zupa faktycznie może kojarzyć się ze świętami 🙂 Musiała być pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):