najlepsze mleko roślinne
bezglutenowe, napoje, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zrób to sam

domowe najlepsze: mleko roślinne

3 komentarze

Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a inne jak migdałowe, ryżowe, czy sojowe nie bardzo mi smakują. Nie ukrywajmy, te roślinne nigdy nie dorównają smakiem prawdziwemu, krowiemu. Ale ponieważ bardzo często jem owsiankę nocną i piję sporo koktajli, chciałam wymyślić jakąś alternatywę, bo kokos trochę mi się przejadł, a wypijanie krowiego w tak dużych ilościach ostatnio mi nie leży. I naszła mnie myśl: a gdyby tak zrobić mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu?

Przejdź prosto do przepisu

najlepsze mleko roślinne

najlepsze mleko roślinne

I był to strzał w 10tkę- jest naprawdę smaczne! I do tego:

✅ jest kremowe dzięki nerkowcom

✅ ma delikatny smak migdałów

✅ jest proste w przygotowaniu

✅ i w przeciwieństwie do kokosowego nigdy nie utworzy się skorupka z tłuszczu:) zatem jest prostsze w użyciu.

A tutaj znajdziesz przepis na mleko kokosowe.

najlepsze mleko roślinne

mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu
 
na ok. litr mleka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ⅓ szklanki migdałów
  • ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego)
  • ⅓ szklanki nerkowców
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon
Przygotowanie
  1. Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Można pomiąć.
  2. Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.
  4. Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
  5. Mleko można doprawić wg uznania.
  6. Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
  7. Jeśli mleko się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.

Z pozostałej pulpy można zrobić ciasteczka lub ciasto. Może masz jakiś lepszy pomysł?

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Witam. Czy migdały mielimy ze skórką czy obieramy?

  2. Super przepis. Chętnie wypróbuje. Tylko zastanawiam sie nad blenderem jakim miksujemy. Ostatnio przy kokosowym jeden spaliłam.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ja mleko kokosowe robię blenderem ręcznym i wcale za bardzo nie miksuje. w tym przepisie z kolei orzechy dzięki temu, że się długo moczą, są miękkie, więc też nie powinno być problemu. ale wiadomo, spalić blender można i mieląc zupę krem;) czasem wystarczy po prostu robić krótki przerwy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]