najlepsze mleko roślinne
bezglutenowe, napoje, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zrób to sam

domowe najlepsze: mleko roślinne

3 komentarze

Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a inne jak migdałowe, ryżowe, czy sojowe nie bardzo mi smakują. Nie ukrywajmy, te roślinne nigdy nie dorównają smakiem prawdziwemu, krowiemu. Ale ponieważ bardzo często jem owsiankę nocną i piję sporo koktajli, chciałam wymyślić jakąś alternatywę, bo kokos trochę mi się przejadł, a wypijanie krowiego w tak dużych ilościach ostatnio mi nie leży. I naszła mnie myśl: a gdyby tak zrobić mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu?

Przejdź prosto do przepisu

najlepsze mleko roślinne

najlepsze mleko roślinne

I był to strzał w 10tkę- jest naprawdę smaczne! I do tego:

✅ jest kremowe dzięki nerkowcom

✅ ma delikatny smak migdałów

✅ jest proste w przygotowaniu

✅ i w przeciwieństwie do kokosowego nigdy nie utworzy się skorupka z tłuszczu:) zatem jest prostsze w użyciu.

A tutaj znajdziesz przepis na mleko kokosowe.

najlepsze mleko roślinne

mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu
 
na ok. litr mleka
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ⅓ szklanki migdałów
  • ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego)
  • ⅓ szklanki nerkowców
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon
Przygotowanie
  1. Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Można pomiąć.
  2. Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.
  4. Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
  5. Mleko można doprawić wg uznania.
  6. Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
  7. Jeśli mleko się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.

Z pozostałej pulpy można zrobić ciasteczka lub ciasto. Może masz jakiś lepszy pomysł?

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Witam. Czy migdały mielimy ze skórką czy obieramy?

  2. Super przepis. Chętnie wypróbuje. Tylko zastanawiam sie nad blenderem jakim miksujemy. Ostatnio przy kokosowym jeden spaliłam.

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ja mleko kokosowe robię blenderem ręcznym i wcale za bardzo nie miksuje. w tym przepisie z kolei orzechy dzięki temu, że się długo moczą, są miękkie, więc też nie powinno być problemu. ale wiadomo, spalić blender można i mieląc zupę krem;) czasem wystarczy po prostu robić krótki przerwy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):