Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a inne jak migdałowe, ryżowe, czy sojowe nie bardzo mi smakują. Nie ukrywajmy, te roślinne nigdy nie dorównają smakiem prawdziwemu, krowiemu. Ale ponieważ bardzo często jem owsiankę nocną i piję sporo koktajli, chciałam wymyślić jakąś alternatywę, bo kokos trochę mi się przejadł, a wypijanie krowiego w tak dużych ilościach ostatnio mi nie leży. I naszła mnie myśl: a gdyby tak zrobić mleko roślinne z migdałów, nerkowców i ryżu?
I był to strzał w 10tkę- jest naprawdę smaczne! I do tego:
✅ jest kremowe dzięki nerkowcom
✅ ma delikatny smak migdałów
✅ jest proste w przygotowaniu
✅ i w przeciwieństwie do kokosowego nigdy nie utworzy się skorupka z tłuszczu:) zatem jest prostsze w użyciu.
A tutaj znajdziesz przepis na mleko kokosowe.
- ⅓ szklanki migdałów
- ⅓ szklanki ryżu brązowego (albo białego)
- ⅓ szklanki nerkowców
- 4 szklanki przegotowanej wody
- opcjonalnie do smaku: sól, cukier, wanilia, cynamon
- Ryż uprażyć na patelni, w celu nadania głębszego smaku. Można pomiąć.
- Orzechy i ryż zalać wodą z kranu (kilka centymetrów ponad ich powierzchnię) i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do blendera i razem z 4 szklankami wody mielić blenderem kilka minut.
- Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
- Mleko można doprawić wg uznania.
- Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
- Jeśli mleko się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.
Z pozostałej pulpy można zrobić ciasteczka lub ciasto. Może masz jakiś lepszy pomysł?
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Witam. Czy migdały mielimy ze skórką czy obieramy?
Super przepis. Chętnie wypróbuje. Tylko zastanawiam sie nad blenderem jakim miksujemy. Ostatnio przy kokosowym jeden spaliłam.
ja mleko kokosowe robię blenderem ręcznym i wcale za bardzo nie miksuje. w tym przepisie z kolei orzechy dzięki temu, że się długo moczą, są miękkie, więc też nie powinno być problemu. ale wiadomo, spalić blender można i mieląc zupę krem;) czasem wystarczy po prostu robić krótki przerwy.