Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i […]
bezglutenowe
chrupiąca sałatka z kurczakiem, makaronem i sosem z orzeszków ziemnych
2 komentarzeLato jest od tego, by jeść sałatki! Zgadzacie się? Z jednej strony sprzyja temperatura (przynajmniej z założenia), a z drugiej […]
tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
4 komentarzeZrobiłam niedawno inwentaryzację w szafkach, bo już totalnie nie wiedziałam, co mam i w jakich ilościach i trochę się przeraziłam: […]
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie (bez pieczenia)
4 komentarzeOstatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak się udał? […]
jak zrobić labneh i z czym go jeść?
7 komentarzyCzy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się […]
pieczona owsianka z owocami
6 komentarzyCzasem żałuję, że nie nazwalam bloga „owies my love” czy coś takiego, bo przepisów z udziałem płatków owsianych dodaję najwięcej […]
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą w aromatycznym sosie pomidorowym
8 komentarzyNa pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść […]
frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
2 komentarzeTo już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się […]
sałatka ze szparagami, truskawkami i młodymi ziemniakami
3 komentarzeNie sądzicie, że sezon szparagowy jest zdecydowanie za krótki? Wczoraj widziałam w sklepie szparagi z Peru i sobie uzmysłowiłam, że […]
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
2 komentarzeNiby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie […]
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
2 komentarzeRisotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. […]
dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami
1 komentarzSłyszałam, że do Polski znienacka przybyło lato, niezły psikus na prima aprilis. Współczuję. Z tej okazji chciałam się podzielić szybkim, […]
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
10 komentarzyJestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też do sosu […]
green smoothie bowl, czyli bardzo zielony koktajl jedzony z miski !
0 komentarzyWszystkiego najlepszego z okazji dnia Świętego Patryka! Nie wiem, czy składa się takie życzenia, wiem natomiast, że każda okazja do świętowania jest […]
risotto carbonara, czyli o miłości do dwóch dań na jednym talerzu
2 komentarzeCzy są tu jacyś miłośnicy carbonary? A co się stanie, jeśli połączymy ją z innym fantastycznym włoskim wynalazkiem- risotto? Otrzymamy […]