tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri
bezglutenowe, dania główne, na słono, przekąski, przepis

tacos z kaczką, salsą brzoskwiniową i sosem chimichurri

2 komentarze

Wrzesień. Koniec lata zbliża się wielkimi krokami, ale istotniejszy i bardziej przyjemny jest fakt, że mamy wysyp owoców i warzyw. Stragany uginają się pod ciężarem śliwek, pomidorów, malin i jabłek. I soczystych brzoskwiń. Te ostatnie jem ostatnio na okrągło, w owsiance, koktajlach i sałatkach. Ale chyba najbardziej lubię z nich robić salsę, która z kolei najlepiej pasuje do tacos z kaczką.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

A tacos na obiad to zawsze dobry pomysł, szczególnie wypełnione soczystym udkiem. Piekłam je w niskiej temperaturze, powoli wytapiając tłuszcz, a na koniec zwiększyłam temperaturę, żeby przypiec skórkę. Czyli taki prawie confit, tyle że pieczone nieco krócej i we własnym tłuszczu.

Mięso się nie rozpada (ale jak dla mnie to plus), za to jest delikatne i soczyste, a skórka jest chrupiąca.

kaczka-confit01
sos-chimichurri01

A co to jest sos chimichurri? Wywodzi się z kuchni Argentyńskiej i urugwajskiej. Podobny robiłam przy okazji tacos z wołowiną i w jego składzie znalazła się kolendra, pietruszka, limonka i papryczka chili (w oryginalnej wersji  jest też ocet i oregano, które pominęłam). Jest obłędnie dobry, serio.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

Oprócz sosu obowiązkowo wspomniana salsa z brzoskwini, papryczka chili, trochę sałaty i kwaśna śmietana. A tortille najlepsze będą kukurydziane, domowe (tutaj przepis). Przygotowanie ich bez praski jest dość pracochłonne (ja takowej nie posiadam), jednak są dużo lepsze niż te kupne i skład mają zdecydowanie przyjemniejszy.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

tacos z kaczką i salsą brzoskwiniową
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 kacze udka
  • 6-8 małych tortilli (najlepiej domowych, link powyżej)
  • 2 brzoskwinie
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • pół małej cebuli
  • sos: 2 garści kolendry, 1 garść pietruszki, 1 mały ząbek czosnku, sok z 1 limonki (ok. 4 łyżki), kawałek papryczki chili, 2 łyżki posiekanej cebuli, 4 łyżki oliwy
  • sałata, kwaśna śmietana, papryczka chili do podania
Przygotowanie
  1. Udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika i ustawić 140C. Piec przez ok. 2 godziny, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra zacznie się rumienić. W połowie pieczenia ponakłuwać skórę nożem lub igłą. Starać się nie naruszyć mięsa.
  2. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190C i piec kolejne 10-15 minut, aż skórka się przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie zdjąć z kości i pokroić.
  3. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, pokroić, wymieszać z cebulą i drobno pokrojoną papryczką chili.
  4. Sos: składniki zmiksować lub utrzeć w moździerzu.
  5. Tortille posmarować śmietaną, dodać sałaty, kaczki, salsy, polać sosem i posypać pokrojoną papryczką chili.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Ale obłędny przepis! Taka kompozycja smaków musi być bombowa 😉 Na prawdę ciekawe danie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]