chłodnik z buraka, ekspresowy, a’la koktajl

chłodnik z buraka, ekspresowy, a’la koktajl

Chłodnik z buraka robię czasami jako alternatywę dla tego litewskiego, ponieważ Francuzi chyba nie jedzą botwinki i można ją dostać tylko w jednym, małym sklepie, do tego bardzo rzadko! Jak się trafi (co do tej pory zdarzyło mi się 3 razy przez ostatnie 2 lata), to super, a jak nie, to radzę sobie inaczej 😀 Wcześniej robiłam już np. botwinkę (zupę) z burakiem i szpinakiem. Buraki są za to ogólnodostępne, można je kupić nawet już upieczone (na początku myślałam, że są zgniłe i że jest to jakiś regionalny specjał)! I jak widać tutaj, jem je dość często  ❤

Przejdź prosto do przepisu

Chłodnik z buraka, ekspresowy

Chłodnik z buraka, ekspresowy

Prezentowany chłodnik jest ekspresowy z dwóch powodów:

  • Buraki są upieczone i zmielone z jogurtem i maślanką. Zero filozofii i nie trzeba stać nad garnkiem. Fakt, włączenie piekarnika można spowodować podniesienie temperatury w już gorącym domu, ale można to zrobić np. wieczorem ✅
  • A warzywa (ogórki i rzodkiewki) podałam osobno, więc nie trzeba ich kroić ✅

Zatem jak jesteś bardzo leniwa/y, nie masz czasu, albo po prostu ci za gorąco i masz ochotę na chłodnik z buraka, przepis ten nada się idealnie!

chłodnik-z-buraka06

Z lewej pieczenie buraków, z prawej mielenie.

Buraki piekę w skórach, dzięki temu proces jest jeszcze szybszy. Skóra z miękkich warzyw schodzi sama, nie trzeba obierać!

Poniżej jak to się je 🙂 Łyk chłodnika, następnie zanurzamy (bądź nie) warzywa i sobie chrupiemy.

chłodnik-z-buraka05

A jeśli interesuje cię wpływ buraków na zdrowie, tutaj możesz trochę na ten temat poczytać. Ale w skrócie: warto je jeść jak najczęściej! Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami i podobno poprawiają samopoczucie. 

Mi na pewno kiedyś poprawiły, jak zobaczyłam zdjęcie (bardziej opis) Jamiego:

Purple Pee …..very funny So the kids didn’t believe me that Beetroot made there Pee go bright Purple, so I put an end to that!!! 😜✌🏻️I made a beetroot, banana, cherry and coco Nibb smoothy for breakfast ( tasted pretty decent 7/10 might need to work on it a bit ) waited few hours and bobs your uncle loomo purple pee the kids went mad!!! Very very funny indeed….some times the simple things in life are the most fun…. So if your shopping today but some fresh beets man I love them raw in salads roasted are amazing just get amongst it…..The reason for this happening is the cool pigment in the beets can not be fully metabolised in the body hence the colour being still vivid good times …. Oh and it’s not just the pee it’s the 💩to!! But I thought I’d leave that as a surprise …Need to dream up the next experiment now joxxx

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Jamie Oliver (@jamieoliver)

ekspresowy chłodnik z buraka a la koktajl
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 buraki (ok. 900 g)*
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 700 ml maślanki
  • mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)**
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku (ja lubię dużo)
  • koperek i szczypiorek
  • ogórek i rzodkiewka do podania
Sposób
  1. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię i piec w 180C przez ok. 1-1,5 godziny, aż będą miękkie. Wyciągnąć z piekarnika, trochę ostudzić i obrać ze skóry.
  2. Do kielicha blendera dodać pokrojone buraki, przeciśnięty czosnek i zmielić z jogurtem. Dodać maślankę, wędzoną paprykę**, pieprz cayenne i trochę soku z cytryny, pokrojony koperek i szczypiorek, zamieszać, dosolić do smaku.
  3. Podawać schłodzone z dużą ilością koperku i szczypiorku i pokrojonym ogórkiem i rzodkiewkami na boku***.
Uwagi
*Zupa wychodzi dość buraczana, ale o to mi chodziło. Można dać mniej buraka, ale nie będzie już tak zdrowo 🙂
**Jeśli nie wiesz czy dodać wędzoną paprykę, dodawaj ją stopniowo. Ale polecam! Szczególnie z cytryną i koperkiem smakuje pysznie.
***Ogórki i rzodkiewki można oczywiście dodać pokrojone do zupy.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Bardzo fajny przepis. Od czasu do czasu bywam takim leniuszkiem kulinarnym gdzie mimo szczerych chęci sięgnięcia po coś zdrowego nie mam ochoty na przygotowywanie większych dań i spędzania wielu godzin w kuchni. Taki chłodnik to idealna propozycja na letnie dni 🙂

  2. Super apetyczny! Wygląda jak pyszny koktajl z jagód 🙂

  3. Fantastyczny – mam ochotę spróbować 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):