Chłodnik z buraka robię czasami jako alternatywę dla tego litewskiego, ponieważ Francuzi chyba nie jedzą botwinki i można ją dostać tylko w jednym, małym sklepie, do tego bardzo rzadko! Jak się trafi (co do tej pory zdarzyło mi się 3 razy przez ostatnie 2 lata), to super, a jak nie, to radzę sobie inaczej 😀 Wcześniej robiłam już np. botwinkę (zupę) z burakiem i szpinakiem. Buraki są za to ogólnodostępne, można je kupić nawet już upieczone (na początku myślałam, że są zgniłe i że jest to jakiś regionalny specjał)! I jak widać tutaj, jem je dość często ❤
Prezentowany chłodnik jest ekspresowy z dwóch powodów:
- Buraki są upieczone i zmielone z jogurtem i maślanką. Zero filozofii i nie trzeba stać nad garnkiem. Fakt, włączenie piekarnika można spowodować podniesienie temperatury w już gorącym domu, ale można to zrobić np. wieczorem ✅
- A warzywa (ogórki i rzodkiewki) podałam osobno, więc nie trzeba ich kroić ✅
Zatem jak jesteś bardzo leniwa/y, nie masz czasu, albo po prostu ci za gorąco i masz ochotę na chłodnik z buraka, przepis ten nada się idealnie!
Z lewej pieczenie buraków, z prawej mielenie.
Buraki piekę w skórach, dzięki temu proces jest jeszcze szybszy. Skóra z miękkich warzyw schodzi sama, nie trzeba obierać!
Poniżej jak to się je 🙂 Łyk chłodnika, następnie zanurzamy (bądź nie) warzywa i sobie chrupiemy.

A jeśli interesuje cię wpływ buraków na zdrowie, tutaj możesz trochę na ten temat poczytać. Ale w skrócie: warto je jeść jak najczęściej! Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami i podobno poprawiają samopoczucie.
Mi na pewno kiedyś poprawiły, jak zobaczyłam zdjęcie (bardziej opis) Jamiego:
- 2 buraki (ok. 900 g)*
- 300 g jogurtu naturalnego
- 700 ml maślanki
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)**
- szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku (ja lubię dużo)
- koperek i szczypiorek
- ogórek i rzodkiewka do podania
- Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię i piec w 180C przez ok. 1-1,5 godziny, aż będą miękkie. Wyciągnąć z piekarnika, trochę ostudzić i obrać ze skóry.
- Do kielicha blendera dodać pokrojone buraki, przeciśnięty czosnek i zmielić z jogurtem. Dodać maślankę, wędzoną paprykę**, pieprz cayenne i trochę soku z cytryny, pokrojony koperek i szczypiorek, zamieszać, dosolić do smaku.
- Podawać schłodzone z dużą ilością koperku i szczypiorku i pokrojonym ogórkiem i rzodkiewkami na boku***.
**Jeśli nie wiesz czy dodać wędzoną paprykę, dodawaj ją stopniowo. Ale polecam! Szczególnie z cytryną i koperkiem smakuje pysznie.
***Ogórki i rzodkiewki można oczywiście dodać pokrojone do zupy.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Placki z brokuła z parmezanem
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Bardzo fajny przepis. Od czasu do czasu bywam takim leniuszkiem kulinarnym gdzie mimo szczerych chęci sięgnięcia po coś zdrowego nie mam ochoty na przygotowywanie większych dań i spędzania wielu godzin w kuchni. Taki chłodnik to idealna propozycja na letnie dni 🙂
dokładnie, czas aktywny to pewnie max 5 minut, czyli idealnie gdy nic się nie chce !
Super apetyczny! Wygląda jak pyszny koktajl z jagód 🙂
dokładnie, można by też dać ubitej śmietany na wierzch!
Fantastyczny – mam ochotę spróbować 🙂
polecam 😀