Jajka w batatach z pomidorami
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

jajka w batatach z pomidorami

7 komentarzy

Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a co najważniejsze w słonecznych kolorach!

Przejdź prosto do przepisu

jajka-w-batatach

Takie śniadanie jest szczególnie wskazane, gdy na dworze szaro i ponuro… I to nie tylko dzięki kolorystyce. Batat poza tym, że jest pyszny, jak gdyby spokrewniony jednocześnie z ziemniakiem i dynią, to jest też kopalnią wartości odżywczych!

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”  Żródło.

DSC_4896

Do towarzystwa dodałam pomidora, odrobinę czosnku i pietruszki. Świetnie pasuje też świeża kolendra, pieprz cayenne lub wędzona papryka. Doprawiać można według uznania, a na koniec wybrać dowolne dodatki: ser, jogurt naturalny, czy kwaśną śmietanę. Bez dodatków też będzie super.

DSC_4903

jajka w batatach z pomidorami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduży batat
  • 2 małe pomidory (albo jeden średni)
  • kilka jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
Przygotowanie
  1. Bataty obrać i pokroić w 1,5 cm kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
  3. Batata podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 2 minuty, mieszając raz na jakiś czas. Zmniejszyć ogień, dodać pomidora, masło oraz posiekany czosnek, posolić i chwilę smażyć, aż bataty zaczną mięknąć.
  4. Wbić jajka w przygotowane miejsca, przykryć pokrywką i piec ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
  5. Posypać pietruszką lub innym, dowolnym dodatkiem.
Uwagi
Pietruszkę można zastąpić kolendrą, z przypraw można dodać kmin, pieprz cayenne lub wędzoną paprykę. Można też posypać serem, albo podać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Pingback: Jajka z batatami i pomidorami | Kokosowy blog

  2. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam, połączenie batatów z pomidorem i aromatem czosnku – rewelacja!

    • Ania | zielonysrodek.pl

      jeszcze raz bardzo dziękuję Marzeno i mam nadzieję, że inne przepisy też zasmakują:)

  3. Anna | Studio Kuchnia

    zapowiada się bardzo smacznie!!

  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

    Takiemu śniadanku mówię zdecydowanie tak! Ja bym tu jeszcze dodała sporo chilli, bo uwielbiam jego połączenie ze słodkimi batatami 🙂

  5. Wygląda znakomicie! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):