kotleciki z ciecierzycy i cukinii

kotleciki z ciecierzycy i cukinii

Ostatnio kupiłam tyle warzyw, że tylko je jemy na różne sposoby, a mięsa nie było chyba ze 3 dni. Tu zupa, tam tarta, sałatka albo risotto. Oczywiście na stole znalazły się też moje ulubione kotlety z ciecierzycy i cukinii.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_6326

Kotlety z ciecierzycy –  proste, zdrowe i pożywne !

Idealnie sprawdzają się na lekki obiad, przekąskę lub nawet śniadanie. Ja lubię szczególnie w połączeniu z chrupiącą sałatką i jogurtem.

DSC_6360

Cieciorkę najbardziej lubię ugotować sama i robię to od razu w większych ilościach i trzymam w lodówce w słoiku w wodzie. Zużywam ją potem do sałatek, np. z pieczoną marchewką, zupy albo tagine.

W przepisie znajduje się „przyprawa meksykańska” – może to być kupny mix meksykański lub orientalny, ale najlepiej przygotować taki samemu w domu. Jest bardzo uniwersalny, można stosować do wielu dań, nie tylko meksykańskich- zup, sałatek, kotlecików… A tutaj mój przepis na przyprawę meksykańską.

5.0 from 2 reviews
kotleciki z ciecierzycy i cukinii
 
na 7 kotlecików
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,4 szkl. surowej)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • łyżeczka przyprawy meksykańskiej (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ kolendry i ¼ ostrej papryki)
  • duża łyżka jogurtu
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku
  • masło i oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)
Przygotowanie
  1. Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40 min. do miękkości. Można też dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 1 kubek ciecierzycy w trakcie gotowania, żeby ciecierzyca bardziej zmiękła.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
  3. Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek posiekać lub wycisnąć.
  4. Ciecierzycę zmielić z jajkiem i jogurtem blenderem. Dodać czosnek, cebulę, cukinię, przyprawę meksykańską i sól.
  5. Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy smażyć nieduże kotleciki po ok. 6min. z każdej strony. Na kilka ostatnich minut można zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły. Ja smażyłam na 2 partie, na raz weszły mi 4 kotleciki.
Uwagi
Kotleciki można upiec w 200C przez ok 25 min. Cieciorkę miksujemy z samym żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z reszta składników. Masę rozkładamy na 7-8 kotlecików na papierze do pieczenia.
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

22 Odpowiedzi

  1. I jeszcze pytanie – ile mniej więcej kalorii ma 1 kotlecik? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      musiałabym policzyć, jest sporo kalkulatorów online, pewnie dasz radę sama to zrobić:) ale jak znajdę czas mogę sprawdzić, tylko nie obiecuję kiedy.

  2. Kotleciki wychodzą przepyszne 🙂 Dziękuję za ten przepis! Dałam gotową ciecierzycę z puszki (z braku czasu) i smażyłam na oleju kokosowym. Potwierdzam – ciasto ładnie się ścina, mimo, że w misce wydawało mi się zbyt lejące. Pozdrowienia dla Autorki 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki Aniu za komentarz! cieszę się, że kotleciki się udały! również pozdrawiam 😀

  3. Aguś kulinarnie

    O tak,to coś dla mnie-zapisuję:)

  4. Dziekuje za przepis, placki wyszly idealne. Szkoda ze nie moge dodac zdjecia. Troszke zmodyfikowalam dodatki. Placki podalam z kielkami lucerny i Jogurtem mieszanym z mielonym kminkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i mieta. Udalo mi.sie usmazyc placki na suchej patelni ale musza byc male zeby latwo mozna bylo je przekrecic inaczej sie rozpadaja. Pozdrawiam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      bardzo się cieszę i dziękuję, za komentarz :)) a zdjęcie możesz przesłać na mejla info@zielonysrodek.pl i dodam na stronę „wasze zdjęcia”. niedługo mam nadzieję, będzie już możliwość dodawania przy komentarzach.

  5. Wyszla mi za rzadka masa nie da sie smazyc 🙁

    • hm. przykro słyszeć:( może cukinia była za słabo odciśnięta albo było jej za dużo? może jajka były olbrzymie? masa nie wychodzi zbyt gęst. ale podczas smażenia ładnie się ścina. tylko kotleciki trzeba zrobić dość grube. zawsze można dosypać trochę mąki lub zmielonych płatków owsianyh.

  6. […] W weekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre 🙂 Dyniowe curry z czerwoną soczewicą – erVegan. Kotleciki z ciecierzycy i cukinii – zielony środek. […]

  7. […] Następnie kotleciki w wersji wege – przepis […]

  8. witam, czy cieciorka z puszki moze byc ?

  9. Świetne 🙂

  10. można je upiec? ile czasu i stopni?

    • Zielony Środek

      można upiec! w 200C przez ok. 25 minut, w połowie odwrócić. Białko ubiłabym na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyła z resztą składników. Tylko ostrożnie obracać, bo są delikatne.

  11. świetne te kotleciki 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):