placek orzechowy z owocami

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców z jego ogródka działkowego. Jednak gdy próbowałam powtórzyć go sama, wychodził zbyt lekki i wyrośnięty. Doszłam do wniosku, że lepiej będzie, jeśli placek pozostanie wspomnieniem, a ja stworzę zdrowszą wersję tego ekspresowego ciasta i tak oto powstał placek orzechowy z owocami.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkamiplacek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Zdrowsza wersja w moim mniemaniu oznacza mniej cukru (a najlepiej wcale) i zastąpienie mąki pszennej czymś bardziej wartościowym. Np. płatkami owsianymi i masłem orzechowym! A masło orzechowe naprawdę idealnie nadaje się do ciast: widzicie jak góra ładnie połyskuje?

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkamiplacek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Oryginalnie użyłam masło orzechowe zrobione z migdałów na pół z orzeszkami ziemnymi. I szybko sobie przypomniałam, czemu za tymi drugimi nie przepadam. Orzeszki ziemne nie są orzechami, a roślinami strączkowymi rosnącymi pod ziemią i mają działanie podobne do fasoli. Dlatego zdecydowanie chętniej sięgam po prawdziwe orzechy, np. włoskie czy migdały. I z masłem na ich bazie ciasto wyszło zdecydowanie smaczniejsze.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Na górę dałam wszystkie owoce, które akurat miałam w domu: śliwki, figi i nektarynkę (a to co zostało, zjadłam). Dzięki temu wyszło kolorowo i różnorodnie. Posypałam też połamaną gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Bo czemu nie 😉

Ciasto wychodzi tylko delikatnie orzechowe w smaku i jest stosunkowo lekkie zważywszy na to, że jest zrobione z orzechów i płatków owsianych.

PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Tutaj znajdziesz dokładna instrukcję, jak zrobić masło orzechowe.

placek orzechowy z owocami
 
foremka 26x19cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 średnie jajka (ok. 200g)
  • 150g orzechów (np. po 50g migdałów, włoskich i nerkowców)
  • 150 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu (ok 80g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • niecała łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 3 średnie jajka (ok. 200g)
  • 150g orzechów (np. po 50g migdałów, włoskich i nerkowców)
  • 150 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu (ok 80g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • niecała łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
Sposób
  1. Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak to możliwe.
  2. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Mielić w malakserze, aż zrobi się masło*. Powyżej link do dokładnej instrukcji. Opcjonalnie zmielić najdrobniej, jak się da.
  3. Do orzechów dodać zmielone płatki owsiane, jajka, miód, sodę, sól oraz jogurt i zmielić na gładką masę. Na koniec wycisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
  4. W międzyczasie przygotować owoce: umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze ułożyć owoce i piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona, a wsadzony patyk wyjdzie czysty.
Uwagi
*Masło robię od razu z podwójnej porcji i trzymam w słoiku na następne ciasto, placki, koktajle....
W zależności od użytych orzechów, ciasto będzie miało inny smak. Uważam, że zawsze warto użyć włoskich, a poza migdałami i nerkowcami nadadzą się też laskowe oraz słonecznik. Z samych migdałów czy laskowych też pewnie wyjdzie smacznie, choć nie próbowałam.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

11 Odpowiedzi

  1. Mam ochotę upiec tego placka, proszę o informację czy mogę użyć gotowego masła orzechowego. Jesli tak to w jakiej ilości?

  2. Jak ona gotuje

    cudowności! zjadłabym cały! 🙂

  3. Ale to ciasto musi być pyszne! Wygląda rewelacyjnie 🙂

  4. Ciasto rewelacyjne – zdecydowanie moje smaki! 🙂 Najfajniejsze placki to z tego, co sezonowe! 🙂

  5. Wygląda na prawdę lekko, a przede wszystkim ma taką strukturę jak lubię najbardziej! Mniam! Ciasta zakalcowe (takie jak wspominasz od Twojego dziadka) wprost mogłabym jest blachami 😀

  6. wspaniały placek! piękne zdjęcia 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):