Pamiętam jak dziś, jak pierwszy raz jadłam ciasto upside-down, wersję typowo amerykańską z ananasem (jak tutaj). Wilgotne ciasto z karmelizowanymi owocami, pieczone do góry nogami. Niesamowite. Wielokrotnie robiłam potem takie w domu, często używając też innych owoców: śliwek, brzoskwiń…. Tym razem poszłam o krok dalej i „odchudziłam” (według swoich standardów) tradycyjny przepis.
Co to znaczy odchudziłam:
- Zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam go trzcinowym
- Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zmniejszyłam jej ilość i dodałam mielonych migdałów
Dodałam też ricotty, bo chciałam żeby ciasto było wyjątkowo wilgotne, więc zrezygnowałam z masła.
Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne, a za sprawą ricotty zyskuje pewne cechy sernika.
Innymi słowy rozpływa się w ustach.
Surowe owoce pieką się w maśle i odrobinie cukru, dzięki czemu są pysznie skarmelizowane.

ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami
na blaszkę o średnicy 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
- 3-4 duże śliwki, lub więcej małych
- 80g mąki orkiszowej typ 700
- 50g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 80g cukru
- 250g ricotty
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie
- Ricottę przełożyć na sitko i pozostawić chwilę do odsączenia.
- W małym garnku wymieszać 3 pierwsze składniki i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość trochę zgęstnieje.
- W misce wymieszać mąkę, migdały, sodę, sól.
- Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i zamieszać.
- Do mokrych składników dodawać suche i delikatnie mieszając połączyć na gładką masę.
- Owoce umyć i pokroić w plasterki.
- Na dnie blaszki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować masło z cukrem, ułożyć pokrojone owoce i zalać masą.
- Piec w 180C ok. 35 minut, aż włożony patyk wyjdzie czysty. Forma może przeciekać, więc dobrze jest położyć pod nią kawałek papieru lub folii.
- Następnie poczekać do ostygnięcia. Odwrócić do góry nogami i schłodzić.
Uwagi
Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami.
Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą.
Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.
Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą.
Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jaka temperatura pieczenia?
już dopisałam, 180C.
Hmm, ricotta musi dodawać ciekawie wilgotnej struktury …. 😉
zdecydowanie, dlatego ciasto jest tak przyjemnie rozpływające się w ustach 😉
A mozna zamiast orkiszowej(bo akurat nidzie nie dostalam)zastapic zytnia albo razowa ?
razowa jest trochę ciężka, więc najlepiej na pół z pszenną białą.
Bardzo podoba mi się sposób w jaki „odchudziłaś” ciasto, jestem ogromnie ciekawa jego smaku 🙂
polecam spróbować 🙂
Kupiłaś mnie tym przepisem 🙂