ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

Imbirowy ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

0 komentarzy

Nawet jak nie przepadałam za ryżem, bardzo lubiłam wersję smażoną, szczególnie z krewetkami. Taki w pudełku na wynos z baru azjatyckiego. Wiec jak natrafiłam na pomysł, żeby ryż zrobić z kalafiora, od razu pomyślałam właśnie o takim. Do tego czosnek i imbir, słodki groszek cukrowy, trochę sosu sojowego i zielonej cebulki. Ja byłam zachwycona, ale nie wszystkim domownikom danie przypadło do gustu, jednak był to chyba bardziej protest pod tytułem: czemu nie może być normalnego ryżu? Ale dlaczego miałby być normalny, skoro kupiłam ładnego młodego kalafiora? Przecież nie mogłam go tak po prostu ugotować!

Przejdź prosto do przepisu

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

Kalafiora zmieliłam w mikserze. Można też zetrzeć na tarce i tak też zaczęłam, ale jak kawałki zaczęły mi latać po całej kuchni, to uznałam, że lepiej jednak będzie w mikserze.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

„Ryż” trzeba gotować, aż zacznie mięknąć, ale wciąż pozostanie jędrny i lekko sprężysty, żeby konsystencją przypominał ten prawdziwy.

Miałam też kilka zapytań a propos groszku: to nie jest zwykły młody groszek, tylko groszek cukrowy. Ma on delikatne błonki, które się je w całości i miniaturowe nasionka. Jest bardo słodki, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A tutaj link do porównania rożnych rodzajów groszku. Odmiana snow czy snap to te, które można jeść w całości, przy czym snap jest słodsze. Ja użyłam chyba snow.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

imbirowy "ryż" z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • mała główka kalafiora (2,5 szklanki zmielonego)
  • 200-300g krewetek (najlepiej surowych)
  • szklanka groszku cukrowego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 zielone cebulki
  • ew. trochę sezamu do posypania
Przygotowanie
  1. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w mikserze.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zielone cebulki pokroić na 1 cm. kawałki.
  3. Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulą i chwilę smażyć. Dodać krewetki, imbir i czosnek i smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski.
  5. Dodać kolejna łyżkę masła i olej sezamowy, dodać kalafiora i 2 łyżki sosu sojowego i 1 zieloną cebulkę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut, aż kalafior trochę się podgotuje. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty, aż ryż będzie prawie gotowy. Dodać krewetki i smażyć jeszcze z minutę do połączenia smaków.
  6. Posypać pozostałą zieloną cebulką i ew. sezamem.
Uwagi
Groszek cukrowy można zastąpić groszkiem lub zieloną fasolką. Zieloną fasolkę wcześniej ugotować al dente.
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):