Sałatka z burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym

I znowu batat, tym razem w towarzystwie buraka, sera koziego i łososia wędzonego. Burak jest ponoć najlepszym przyjacielem sera koziego, ser kozi doskonale dogaduje się z łososiem, a batat wszędzie wygląda dobrze.
Przejdź prosto do przepisu

sałatka burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym

Żeby było bardziej pożywne dodałam trochę quinoy, bądź komosy ryżowej (bo był to nasz obiad). Quinoa to takie świetne pseudozboże, zawierające duże ilości białka, minerałów, witamin, dobrych tłuszczów. Do tego jest przepyszna i chrupiąca.

sałatka burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym

sałatka burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym
 
2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 średni burak
  • 1 średni batat
  • pół roladki sera koziego (może być inny ser np. mozarella)
  • opakowanie łososia wędzonego w plastrach (ok. 100g)
  • ¾ kubka quinoy
  • trochę liści: rukoli, roszponki, szpinaku (może być dowolna sałata, albo można ja zupełnie pominąć)
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, ok. ½ łyżeczki soli, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Batata i buraka umyć, wysuszyć i piec w całości w piekarniku nagrzanym do 190C przez około godziny (30-90min w zależności od wielkości) do miękkości.
  2. Quinoę opłukać zimną wodą, przesypać do garnka, dodać trochę mniej niż 1,5 kubka wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 12-15 min. aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wyłączyć gaz, nie ściągać pokrywki przez kolejne 5 min. Następnie przesypać na sitko, żeby quinoa trochę wystygła i wyschła.
  3. Buraka i batata obrać i pokroić w plastry.
  4. Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki, dosolić do smaku i wcisnąć trochę soku z cytryny.
  5. Ser pokroić w plastry.
  6. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki i polać sosem.
Czy gluten faktycznie szkodzi?

Czy gluten faktycznie szkodzi?

Porady
Gluten to jeden z najczęściej omawianych składników diety. Jedni uważają go za cichego wroga zdrowia, inni za niegroźne białko, które...
Czytaj dalej
Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Porady
W świecie kawy istnieje niezliczona ilość rodzajów i smaków, co sprawia, że dla wielu miłośników tego napoju wybór jednej opcji...
Czytaj dalej
7 sposobów na dynię jesienią 2025

7 sposobów na dynię jesienią 2025

Porady
Jesień to czas, kiedy dynia króluje w naszych kuchniach! Pomarańczowy symbol sezonu może być znacznie więcej niż tylko halloweenową dekoracją....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):