bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem

0 komentarzy

Czy wiecie, że bataty to nieślubne dzieci ziemniaka z dynią? I są super szczęściarzami, bo odziedziczyły po rodzicach wszytko co najlepsze! Są idealne do tak wielu dań: zup, curry, zapiekanek, na frytki… a nawet na słodko. Zimą jem je praktycznie cały czas, do znudzenia, a moim obecnym ulubieńcem są bataty faszerowane! Posypane sporą ilością sera i podane z jogurtem naturalnym, mogą zasmakować nawet tym, co za nimi nie przepadają.

Przejdź prosto do przepisu

bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem

Bataty faszerowane koniecznie jemy ze skórą- jest pyszna! A czy ma pestycydy lub inne świństwa? Staram się o tym nie myśleć, ale jeśli jest możliwość, kupuje te ekologiczne, bardziej naturalne.

batat faszerowany cielęciną

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej” źródło

DSC_7387

Do farszu oprócz cielęciny mielonej i szpinaku dodałam cebulę i przyprawy (kumin, oregano, kolendrę oraz pieprz cayenne), więc lista składników jest dość krótka (nie licząc dodatków). Trochę dłuższy jest czas przygotowania, bo najpierw trzeba bulwy upiec. Ale można to zrobić z wyprzedzeniem, a poza tym robi się to samo, w międzyczasie.

bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem

Z miąższem batatów można postąpić na kilka sposobów: dodać całość do farszu, pół szklanki odłożyć na omlet z batatem i ricottą lub całość pozostawić na inne danie, zupę, ciasto.. W prezentowanej wersji miąższu nie odkładałam, jedynie trochę podjadałam 🙂

bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 bataty (po ok. 300 g) *
  • ~370 g cielęciny mielonej (wołowiny czy drobno posiekanego kurczaka)
  • 1 cebula
  • 2 garści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub wg uznania)
  • garść świeżej kolendry
  • pół szklanki tartego sera (np. cheddar)
  • sok z limonki
  • sól, tłuszcz do smażenia
  • jogurt naturalny i zielona cebulka do podania
Przygotowanie
  1. Bataty ponakłuwać widelcem i piec w 170C przez ok. godzinę, do miękkości.
  2. Ostudzić, przeciąć i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawiając pół centymetrową warstwę. Posmarować tłuszczem i piec kolejne 10 minut w 190C.
  3. Nadzienie: cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.Dodać posiekany czosnek oraz przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać mięso, smażyć kolejnych kilka minut. W międzyczasie dodać szpinak, drobno pokrojony miąższ batata lub jego część oraz posiekaną kolendrę. Dosolić i dodać soku z limonki do smaku.
  4. Skóry ziemniaków napełnić farszem i posypać serem. Piec w 190C, aż ser się przypiecze, ok. 10 minut, a jeśli farsz zdążył ostygnąć, dłużej w niższej temperaturze.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym posypane kolendrą i ew. zieloną cebulką.
Uwagi
*Mięsa wystarczy na wypełnienie 3 batatów, jednak można wykorzystać 2, a resztę farszu zjeść np. w tortilli.
Miąższ z batatów można wykorzystać cały albo część lub nawet całość odłożyć do innego dania.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]