tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri
bezglutenowe, dania główne, na słono, przekąski, przepis

tacos z kaczką, salsą brzoskwiniową i sosem chimichurri

2 komentarze

Wrzesień. Koniec lata zbliża się wielkimi krokami, ale istotniejszy i bardziej przyjemny jest fakt, że mamy wysyp owoców i warzyw. Stragany uginają się pod ciężarem śliwek, pomidorów, malin i jabłek. I soczystych brzoskwiń. Te ostatnie jem ostatnio na okrągło, w owsiance, koktajlach i sałatkach. Ale chyba najbardziej lubię z nich robić salsę, która z kolei najlepiej pasuje do tacos z kaczką.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

A tacos na obiad to zawsze dobry pomysł, szczególnie wypełnione soczystym udkiem. Piekłam je w niskiej temperaturze, powoli wytapiając tłuszcz, a na koniec zwiększyłam temperaturę, żeby przypiec skórkę. Czyli taki prawie confit, tyle że pieczone nieco krócej i we własnym tłuszczu.

Mięso się nie rozpada (ale jak dla mnie to plus), za to jest delikatne i soczyste, a skórka jest chrupiąca.

kaczka-confit01
sos-chimichurri01

A co to jest sos chimichurri? Wywodzi się z kuchni Argentyńskiej i urugwajskiej. Podobny robiłam przy okazji tacos z wołowiną i w jego składzie znalazła się kolendra, pietruszka, limonka i papryczka chili (w oryginalnej wersji  jest też ocet i oregano, które pominęłam). Jest obłędnie dobry, serio.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

Oprócz sosu obowiązkowo wspomniana salsa z brzoskwini, papryczka chili, trochę sałaty i kwaśna śmietana. A tortille najlepsze będą kukurydziane, domowe (tutaj przepis). Przygotowanie ich bez praski jest dość pracochłonne (ja takowej nie posiadam), jednak są dużo lepsze niż te kupne i skład mają zdecydowanie przyjemniejszy.

tacos z kaczką, salsą z brzoskwini i sosem chimichurri

tacos z kaczką i salsą brzoskwiniową
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 kacze udka
  • 6-8 małych tortilli (najlepiej domowych, link powyżej)
  • 2 brzoskwinie
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • pół małej cebuli
  • sos: 2 garści kolendry, 1 garść pietruszki, 1 mały ząbek czosnku, sok z 1 limonki (ok. 4 łyżki), kawałek papryczki chili, 2 łyżki posiekanej cebuli, 4 łyżki oliwy
  • sałata, kwaśna śmietana, papryczka chili do podania
Przygotowanie
  1. Udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika i ustawić 140C. Piec przez ok. 2 godziny, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra zacznie się rumienić. W połowie pieczenia ponakłuwać skórę nożem lub igłą. Starać się nie naruszyć mięsa.
  2. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190C i piec kolejne 10-15 minut, aż skórka się przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie zdjąć z kości i pokroić.
  3. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, pokroić, wymieszać z cebulą i drobno pokrojoną papryczką chili.
  4. Sos: składniki zmiksować lub utrzeć w moździerzu.
  5. Tortille posmarować śmietaną, dodać sałaty, kaczki, salsy, polać sosem i posypać pokrojoną papryczką chili.

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Ale obłędny przepis! Taka kompozycja smaków musi być bombowa 😉 Na prawdę ciekawe danie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):