sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami
bezglutenowe, na słono, przepis, sałatki, wegańskie, wegetariańskie

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami

0 komentarzy

Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią i ciecierzycą, a na obiad np. z kurczakiem. Z nocą może trochę przesadziłam, ale ostatnio szybko się robi ciemno, to mam wrażenie, że jest znacznie później. Jakie sałatki przemawiają do mnie najbardziej? Przede wszystkim pożywne: z białkiem, tłuszczem, z dużą ilością składników, kolorów i chrupiącym dodatkiem! Jedną z takich jest dzisiejsza sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami (min. pistacjami i granatem).

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

Zdaję sobie sprawę, że składniki na tą sałatkę są dość egzotyczne (awokado, quinoa, pistacje…), ale ja większość z nich mam praktycznie zawsze pod ręką. Jeśli jednak nie lubicie/nie macie dostępu do niektórych z nich, można je zamienić na inne (choć uważam, że wersja oryginalna będzie najsmaczniejsza 😀 )

quinoę na ryż czy kuskus,

granata na suszoną żurawinę czy drobno pokrojone jabłko,

pistacje na migdały lub nerkowce.

Awokado, szpinak, ogórka i miętę pozostawiłabym bez zmian.

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

Jeśli twój blat po krojeniu i obieraniu granatu wygląda jak miejsce morderstwa, to wiedz, że granat był wyjątkowo dorodny.

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

A jaka jest ta sałatka?

Na pewno świeża, bo ogórek i mięta.

Pożywna, bogata w błonnik, białko, tłuszcze, bo quinoa, awokado i orzechy.

Kolorowa, bo granat.

Chrupiąca, bo pistacje.

Jak dla mnie sałatka idealna ❤

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi dobrociami

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1,5 szklanki ugotowanej quinoy (0,5 szklanki surowej)
  • kawałek ogórka
  • duża garść mięty
  • garść pistacji
  • granat
  • sos: trochę startej skórki z cytryny, sok z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, trochę miodu lub cukru
Przygotowanie
  1. Ugotować quinoę: dobrze opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, zalać szklanką wody, doprowadzić prawie do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na sitko do wystygnięcia.
  2. Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać więcej soku z cytryny wg uznania, gdyby był za gęsty dodać trochę wody. Posolić.
  3. Szpinak i quinoę ułożyć na talerzu (można je trochę przemieszać). Dodać pokrojone awokado, ogórka. Obficie posypać miętą. Na koniec posypać granatem (opcjonalnie, jeśli granat jest soczysty, polać sokiem) i pokrojonymi pistacjami. Polać sosem. Smacznego!
 

Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):