curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy

Hello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią bardzo dużo wspólnego. Na przykład ostatnio jest szaro buro, zimno, deszczowo, a nad cmentarzem, który znajduje się przed naszym domem, unosi się mgła, zatem mam ochotę na aromatyczne, rozgrzewające dania, najlepiej w kolorze pomarańczowym. Dzisiejsze curry z batata, pomidorów i ciecierzycy idealnie spełnia wymogi i ciągle mam na nie ochotę! Szczególnie z domowymi chlebkami naan ❤

przejdź prosto do przepisu

Taki obiad rozgrzewa od środka, dostarczając naszemu organizmowi dużo dobrego paliwa: przede wszystkim jest to po prostu porządna dawka warzyw, a to z nich organizm czerpie najwięcej minerałów, witamin, przeciwutleniaczy itp. Dodatkowo danie wychodzi sycące dzięki batatom i ciecierzycy i doda mnóstwo energii do działania.

nie najpiękniejsze, wszystkie inne, ale pyszne <3

Chlebki robiłam już wiele razy i muszę w końcu dodać przepis, na razie odsyłam do strony Manjuli, która ma mnóstwo przepysznych przepisów kuchni indyjskiej. Jednym z moich ulubionych dań jest palak paneer, czyli twaróg w szpinaku.

Jeśli chcecie, żeby danie zawierało trochę więcej białka, można w sosie ugotować dorsza, albo po prostu podsmażyć obok na maśle. Inna opcja to podanie z jajkiem, albo lepiej, ugotowanie go w curry, dzięki czemu powstanie indyjska shakshuka, którą uwielbiam na śniadanie ????

cury z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy. szybki, aromatyczny jesienny obiad. zdrowy rozgrzewający obiad

Przepis na chlebki znajdziesz tutaj.

5.0 from 2 reviews
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka świeżej startej kurkumy (lub ½ suszonej, mielonej)
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu lub kilka nasionek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 kg słodkich pomidorów lub 2 puszki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
  • 1 batat
  • 2 duże garści szpinaku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: trochę mleka kokosowego lub smietany
  • do podania: jogurt, ryż, kolendra, chlebki naan
CZYTAJ DALEJ  Ogórki w pomidorach na zimę
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i chwilę pogotować w garnku, aż zaczną się rozpadać.
  2. Ciecierzycę, jeśli jest surowa, namoczyć przez noc, ewentualnie co najmniej z 5 godzin, odcedzić, zalać dużą ilością wody i gotować do miękkości. Około 20-30 minut. Odcedzić.
  3. Obrać i pokroić cebulę. Chwilę smażyć na tłuszczu, następnie dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut.
  4. Batata wyszorować, opcjonalnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać 1,5 szklanki wody. Gotować, aż batat odrobinę zmięknie. Dodać pomidory, ciecierzycę, ½-1 łyżeczkę soli i gotować z 5-10 minut. Jeśli pomidory były mało słodkie, można dodać trochę cukru. Doprawić do smaku, opcjonalnie podlać wodą lub dodać trochę mleka kokosowego albo śmietany. Dodać szpinak i gotować jeszcze chwilkę.
  5. Podawać z chlebkami, ryżem, jogurtem naturalnym posypane kolendrą. Link do przepisu na chlebki powyżej.
 

Przepis jest podobny do tego curry z dynią, soczewicą i kapustą!

curry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiad

 

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Jaki sos pasuje do burrito?

Jaki sos pasuje do burrito?

inne
Decydując się na dobór sosu do burrito, wpływamy na jego smak i charakter. W tekście znajdziesz przepisy na domowe sosy,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. 🙂 właśnie w lodówce walały mi się bataty i tak myślę co by z nich zrobić 😀 to co, wchodzę na neta wpisuje bataty przepis i wyskakuje mi to cudo 😀 zrobiłem z dwóch porcji, cały dom pachnie, a ja już jem drugą porcję 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):