Wszystkiego najlepszego w nowym roku! Trochę mnie tu nie było, Święta, a przede wszystkim problemy z komputerem uniemożliwiły mi działanie, ale już wracam i postaram się nadrobić zaległości. Na początek coś na rozruszanie, szybkie śniadanie, zainspirowane syropem imbirowym z kurkumą, które da kopa na nowy rok, czyli moja ulubiona ostatnio złota owsianka.
przejdź prosto do przepisuKolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, która ma magiczne właściwości: działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby.
Tutaj można poczytać więcej, albo tutaj bardziej naukowo po angielsku.
Czarne drobinki poniżej to nie wanilia, a czarny pieprz, który znacząco zwiększa przyswajalność kurkumy!
Poza tym dodałam odrobinę imbiru, który działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewającoi zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i migrenowe.
Tutaj można poczytać więcej.
I jeszcze trochę miodu, bo jest antyseptyczny i antybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. I jest pyszny!
Na koniec, do smaku, trochę soku z mandarynki i skórki z cytryny, olej kokosowy lub wiórki kokosowe. Tak przygotowaną złotą owsiankę udekorowałam grillowanym ananasem (może być też lekko podsmażony na maśle), migdałami i wiórkami kokosowymi. Pysznie, pożywnie i bardzo słonecznie ☀️ Dla mnie śniadanie idealne.
A tutaj link do syropu imbirowego z kurkumą, jeśli jeszcze nie znasz tego wspaniałego wynalazku!
- ¼ łyżeczki kurkumy (najlepiej świeżej, startej)
- ¼ łyżeczki imbiru (świeżego, startego)
- sok z 1 mandarynki
- trochę startej skórki z cytryny (lub mandarynki)
- ½ łyżki oleju kokosowego lub ze 2 łyżki wiórków kokosowych
- niecała łyżka miodu (lub wg uznania)
- ½-3/4 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
- ½-3/4 mleka (krowiego lub roślinnego)*
- szczypta pieprzu
- do podania: 2 plastry ananasa (świeżego lub z puszki), garść migdałów, łyżka wiórków kokosowych
- Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i wstawić na noc do lodówki. Rano zawartość słoika przełożyć do miseczki, dodać odrobinę gorącej wody lub mleka.
- Z podanych składników można też przygotować owsiankę tradycyjnie w garnku, trzeba tylko trochę zmniejszyć ilość płatków. Choć nocna jest dużo bardziej pożywna.
- Przykładowe podanie: z grillowanym ananasem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
- Grillowany ananas: ananasa piec na średnio rozgrzanej patelni do grillowania, po kilka minut z każdej strony. Chwilę przed tym, jak ananas będzie gotowy, można dodać trochę masła. Opcjonalnie można przyrumienić na zwykłej patelni z odrobina masła.
Wszystkie ilości są na "oko", zależy od preferencji i jakości zastosowanych składników. Najlepiej doprawiać do smaku.
Pomyślności w 2018!!!
Owsianka bardzo do mnie smakowo przemawia,jednak wydaje się dość pracochłonna:)
dziękuję 🙂 a co do owsianki zawsze można podać ją z surowym ananasem albo innym owocem i już jest całkiem ekspresowo ! pozdrawiam ????
Świetnie ,że znowu będzie więcej przepisów bo już się nie mogłam doczekać 🙂
dzięki Alex! 🙂 trzymaj kciuki i może uda się jutro!
Hej! Co to znaczy, że czarny pieprz potrzebny jest do aktywacji kurkumy? ????
taki skrót myślowy, kurkuma lepiej się przyswaja w jego towarzystwie 😉 poprawiłam, dzięki za uwagę!
A już myślałem, że to jakaś magia dla wtajemniczonych… Dzięki za wyjaśnienie 🙂
no trochę tak to wygląda 😀